POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE – TYGRYSKI

Ajj, jak dawno nie było tu żadnego przepisu na pyszne ciasteczka!

Pora nadrobić zaległości!

Dziś zapraszam Was na najlepsze na świecie ciasteczka czekoladowe – takie popękane.

U mnie mówimy na nie ” tygryski”.

Są niesamowicie delikatne w środku, wilgotne.

Robi się je błyskawicznie i zawsze się udają!

Jedyne o czym musicie pamiętać to schłodzenie – jest no konieczne!

Jeśli nie schłodzicie ciasteczka będą się rozlewać, a przy robieniu strasznie lepić do rąk!

 

SKŁADNIKI:

* czekolada mleczna – 100 g

* mąka pszenna – 100 g

* masło – 50 g

* duże jajko – 1 szt

* proszek dopieczenia – 1 łyżeczka

* cukier puder – 3 łyżki + do obtaczania

* ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej, studzimy.

Jajka ucieramy z cukrem pudrem i wanilią, wlewamy przestudzoną czekoladę.

Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy. Chłodzimy ( im dłużej, tym lepiej ).

Po schłodzeniu formujemy ciasteczka wielkości orzecha, obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem – nie spłaszczamy!

Pieczemy 10 minut/160C z termoobiegiem ( nie dłużej, bo zrobią ię twarde! ).

Studzimy i zajadamy!

Smacznego!

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Viola86
    30 stycznia 2019 at 14:07

    Wszystko było ok do czasu aż zgasiłam piekarnik po tych 10 minutach. Oklapły więc włączyłam jeszcze na parę minut, podniosły się ale już nie były takie ładne, poza tym porozlewały się i skleiły ze sobą.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress