POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE – TYGRYSKI

Ajj, jak dawno nie było tu żadnego przepisu na pyszne ciasteczka!

Pora nadrobić zaległości!

Dziś zapraszam Was na najlepsze na świecie ciasteczka czekoladowe – takie popękane.

U mnie mówimy na nie ” tygryski”.

Są niesamowicie delikatne w środku, wilgotne.

Robi się je błyskawicznie i zawsze się udają!

Jedyne o czym musicie pamiętać to schłodzenie – jest no konieczne!

Jeśli nie schłodzicie ciasteczka będą się rozlewać, a przy robieniu strasznie lepić do rąk!

 

SKŁADNIKI:

* czekolada mleczna – 100 g

* mąka pszenna – 100 g

* masło – 50 g

* duże jajko – 1 szt

* proszek dopieczenia – 1 łyżeczka

* cukier puder – 3 łyżki + do obtaczania

* ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej, studzimy.

Jajka ucieramy z cukrem pudrem i wanilią, wlewamy przestudzoną czekoladę.

Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy. Chłodzimy ( im dłużej, tym lepiej ).

Po schłodzeniu formujemy ciasteczka wielkości orzecha, obtaczamy dokładnie w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem – nie spłaszczamy!

Pieczemy 10 minut/160C z termoobiegiem ( nie dłużej, bo zrobią ię twarde! ).

Studzimy i zajadamy!

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress