MALINOWA PIANKA NA BISZKOPTACH

Lato to taka pora, kiedy zdecydowanie chętniej i częściej robimy serniki bez pieczenia, ciasta z owocami i ciasta  galaretką.

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, lekkie ciasto na biszkoptach, które jest idealnym pomysłem na upalny dzień.

Wspaniale orzeźwia i zaspokaja apetyt na słodkości!

Ciasto jest bez pieczenia, więc robi się błyskawicznie!

Ja zrobiłam z malinami – Wy możecie śmiało dodać swoje ulubione, sezonowe owoce!

Będzie pysznie!

Polecam!

SKŁADNIKI:

(  tortownica 24-26 cm )

* biszkopty podłużne lub okrągłe – ok. 20 szt

* galaretka malinowa – 2 op

* śmietana 36% kremówka – 300 ml

* maliny – ok.150 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Dno tortownicy wykładamy papierem, układamy biszkopty ( możemy delikatnie nasączyć herbatą ).

Jedną galaretkę malinową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy, odstawiamy do tężenia.

Śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy cieniutkim strumieniem tężejącą, zimną galaretę i cały czas ubijamy.

Wylewamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki.

Drugą galaretkę malinową rozrabiamy w 400 ml wody, studzimy, odstawiamy do tężenia.

Na piankę wysypujemy maliny, zalewamy tężejącą galaretką.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Agata Z
    30 maja 2018 at 16:12

    Jaką średnicę ma forma? Na pewno chcę zrobić! :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      30 maja 2018 at 18:06

      O kude zapomniałam dopisać. Już poprawiam. Średnica 24-26 cm

    Skomentuj Ostra na Słodko Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress