NAJLEPSZE NA ŚWIECIE CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI – BEZ JAJEK / WEGAŃSKIE

Wy nawet nie zdajecie sobie sprawy, jak bardzo się cieszę, kiedy korzystacie z moich przepisów, komentujecie i przysyłacie zdjęcia.

Tak było i w przypadku tego ciasta.

Pokazałam je krok po kroku na moim Instagramie ( a’propos: warto go obserwować, bo bardzo często pokazuję tam ciacha,, których nie ma tutaj ) i jeszcze w ten sam dzień otrzymałam od Was kilka zdjęć Waszych gotowych wypieków.

Każde opatrzone tym samym komentarzem: pycha!

I zdecydowanie się  z tym zgadzam!

To ciasto czekoladowe jest genialne!

Niesamowicie delikatne, puszyste, a zarazem bardzo wilgotne ( nie aż tak jak brownie, ale idące w tym kierunku ) – obłędne!

Co Ważne – nie zawiera jajek, dlatego jest idealnym pomysłem dla  wegan i osób z nietolerancjami.

Ja dodałam do niego truskawki, na które mamy sezon, Wy możecie zrobić z innymi ulubionymi owocami.

Ps,  to ciacho zdecydowanie ląduje w 10 moich ulubionych wypieków!

Spróbujcie koniecznie!

SKŁADNIKI:

( blacha 20 x24 )

( wszystkie składniki, tak jak w przypadku ciasta jogurtowego odmierzamy w kubeczku – może to być kubek po jogurcie, śmietanie lub ulubiony kubek do kawy ).

* mąka pszenna – 1,5 kubka

* cukier – 3/4 kubka

* cukier waniliowy – 1 łyżką

* kakao – 3 łyżki

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* olej roślinny – 1/3 kubka

* ocet winny, balsamiczny, jabłkowy lub sok z cytryny – 1 łyżka

* zimna woda – 1 kubek

* sól- 1 szczypta

+ owoce – truskawki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Suche składniki przesiewamy, dodajemy mokre, mieszamy rózgą ( krótko, tylko do połączenia ).

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem, układamy owoce.

Pieczemy ok. 30-35 minut/180C z termoobiegiem.

Smacznego!

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Ania
    5 czerwca 2018 at 21:01

    super!

  • Reply
    Anonim
    17 czerwca 2019 at 22:20

    jakiej wielkosci jest ten kubek?to chyba najbardziej istotne

    • Reply
      Ostra na Słodko
      17 czerwca 2019 at 23:19

      Jeśli odmierzasz 200 g … to wszystko 200 g
      Jeśli 500 to wszystko 500 …
      Jeśli szklanką to wszystko szklanką itd

      Nie ma to znaczenia większego – ważne żeby później wszystko tym samym

  • Reply
    Agnieszka
    4 lipca 2019 at 12:42

    Ale jak to wszystko jedno czy kubek 200 g czy 500 g? Przecież są w tym przepisie jeszcze składniki odmierzane łyżką i łyżeczką. Zwłaszcza proszek do pieczenia. Wiadomo, że 1 łyżeczka na 300 g mąki (1,5 kubka 200 g ), a 1 łyżeczka na 750 g mąki (1,5 kubka 500 g) to baaardzo duża różnica. Pani Sylwio, jak to jest? Boję się wypróbować nieprecyzyjny przepis, bp po prostu szkoda składników, gdyby coś nie wyszło. Może po prostu proszę podać, jakim kubkiem posłużyła się Pani piekącto ładne ciasto ze zdjęcia. I wtedy znikną wszelkie wątpliwości.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      4 lipca 2019 at 12:47

      Przy blasze o wielkości ok. 20×25 lub tortownicy ok. 26 cm robię w kubku 220 ml . = tak też było robione w tym przepisie.
      Takie wymiary blach i tortownic uzywam w każdym przepisie.

      Idealna będzie też klasyczna szklanka która ma pojemność 250 ml

  • Reply
    Agnieszka
    4 lipca 2019 at 12:50

    Bardzo dziękuję :)

  • Reply
    Anonim
    30 lipca 2019 at 11:00

    To ciasto jest bez jajek?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      30 lipca 2019 at 11:10

      zapraszam do przeczytania opisu – tam wszystko wyjaśnione :)))

    Pozostaw odpowiedź Agnieszka Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress