TARTA Z FASZEROWANYMI POMIDORAMI, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I JAJKAMI POCHE

Wszyscy lubimy, kiedy dania nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie wyglądają.

No, bo przecież je się również oczami!

Po powrocie z Shanghaju mam niesamowitą ochotę na lekkie dania, świeże, pełne naszych soczystych pomidorów, których tak bardzo brakowało mi w Chinach.

Dziś przygotowałam danie pełne ulubionych smaków!

Półkruche, delikatne ciasto z dodatkiem soczystych pomidorów pełnych świeżej, ziołowej fety wraz szynką parmeńską i jajkami w koszulce ze świeżym szczypiorkiem jest cudownym ukoronowaniem moich zachcianek!

 

Każdy kęs zachwycał!

Każdy!

Danie zrobiło furorę nie tylko wyglądem,ale i smakiem!

Tak miało być!

Pysznie! I było!

Spróbujcie i Wy!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 250 g

* masło – 100 g

* śmietana kwaśa 18% – 1 łyżka

* żółtko – 1 szt

* sól – 1 lyżeczka

* woda – 50 ml

DODATKI:

* pomidory ( u mnie „bawole oko”) – 3 szt

* ser śródziemnomorski Apetina bazylia&oregano – 1 op

* szynka pameńska – 6-7 plastrów

* czosnek – 3 ząbki

* zielone szparagi – 4 szt

* jajko – 3 szt

* świeże zioła – szczypiorek, bazylia

* świeżo mielony pieprz i pieprz czerwony

* oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, śmietanę, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. 

Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy formę do pieczenia. Podpiekamy ok. 15 minut w 180C.

DODATKI:

Pomidory rozkrawamy, wydrążamy środek, wkładamy ser śródziemnomorski Apetina , delikatnie ugniatamy ( no bo im więcej, tym lepiej! ).

Obok układamy ząbki czosnku ( w całości ) i szparagi ( wcześniej odcinamy zdrewniałe końcówki ). 

Skrapiamy dobrą oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem ( czarnym i czerwonym ), zapiekamy ok. 18-20 minut w 170C.

Na sam koniec dodajemy delikatnie zwiniętą szynkę parmeńską i ugotowane wcześniej jajka w koszulce ( ok. 1,5 minuty we wrzącej wodzie z odrobiną soku z cytryny i soli ).

Chwilkę zapiekamy, posypujemy świeżymi ziołami i zajadamy na gorąco!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress