BEZGLUTENOWE BUŁECZKI Z SEREM I RODZYNKAMI

Jakiś czas temu poznałam się z bezglutenowymi produktami marki Schär.

Już wtedy mówiłam Wam, że jestem niesamowicie pozytywnie zaskoczona smakiem chlebów.

Próbowałam kilku i co jeden to zachwycał mnie coraz bardziej ( obstawiałam, że będą to „dmuchane” piórkowe chleby, a okazały się godnymi całkiem niezłej piekarni ).

Teraz przyszła pora wypróbować MIX B- Bread Mix –  Bezglutenowy mix do pieczenia chleba i ciasto drożdżowych.

W swoim składzie zawiera: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, białko łubinu, dekstroza, błonnik jabłkowy, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza, sól.

Można z niego upiec chleb, bułeczki, placki, drożdżówki nie rezygnując z ulubionego smaku i zapachu ciast drożdżowych!

Ja postawiłam na bułeczki/ drożdżówki z serem i rodzynkami.

Pomysł okazał się strzałem w 10!

Nie wiem czy to zdrowo, ale zniknęły jeszcze gorące!

Spróbujcie i Wy!

Ps.konsystencja ciasta nie jest dokładnie taka sama jak w przypadku tradycyjnych wypieków drożdżowych.

Są troszeczkę bardziej”zwarte” i bardziej twarde – ale gwarantuję Wam, że równie pyszne!

SKŁADNIKI:

* mieszanka MIX B – Bread Mix – 400 g

* jogurt naturalny – 250 ml

* drożdże suszone – 12 g

* oliwa z oliwek – 60 g

* sól – 1 szczypta

* cukier – 40 g

* jajko – 2 szt* żółtko do posmarowania

* waniliowy, gęsty twarożek

*namoczone wcześniej rodzynki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciepłą oliwę miksujemy z jogurtem, dodajemy suszone drożdże, wbijamy jajka, roztrzepujemy.

Łączymy z przesianą mąką, cukrem i szczyptą soli, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto ( wyrabiamy dość długo – ma być gładkie i elastyczne ).

Przykrywamy, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Ponownie zagniatamy, wałkujemy na duży prostokąt, smarujemy waniliowym twarożkiem, posypujemy namoczonymi wcześniej rodzynkami, zawijamy w rulon, kroimy na ślimaczki, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na około 20 minut.

Smarujemy żółtkiem, pieczemy 30 – 35 minut w 190C.

Smacznego!

Ps. tak jak Wam pisałam powyżej – produkt MIX b – Bread Mix jest bezglutenową mieszanką do wypieku chlebów i ciast drożdżowych.

Zdecydowanie godny polecenia!

A jeśli szukacie innych bezglutenowych produktów zaglądnijcie na stronę producenta – czeka na Was naprawdę szeroki wybór!

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Ela
    13 czerwca 2018 at 10:26

    Czy mąkę Schar wymieniamy z mąką pszenną 1:1

    • Reply
      Ela
      16 czerwca 2018 at 20:43

      Czy mąkę Schar wymieniamy z mąką pszenną 1:1

  • Reply
    Julia
    15 czerwca 2018 at 21:05

    Jaki twarożek będzie najlepszy w tym przypadku?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      15 czerwca 2018 at 21:07

      Kochana wybierz takie, który jest naprawdę gęsty i kremowy – konsystencja dobrych , wiaderkowych serów do sernika :)

    Skomentuj Julia Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress