NACHOSY Z CHILI CON CARNE I SOSEM SEROWYM – idealna przekąska na mecz!

Należycie do tych osób, które lubią podjadać przed TV? Ja tak!

Zainspirowana Mistrzostwami w piłce nożnej przygotowałam dla Was kilka pomysłów na takie szybkie przekąski do meczu.

Dziś stawiamy na pyszne, chrupiące nachosy z mięsem i dużą ilością ciągnącego sosu serowego!

Od samego czytania już ślinka cieknie!

A co dopiero jak spróbujcie?! 

Połączenie chrapiących nachosów z mięsem, kiełbaską chorizo, aromatycznymi przyprawami na ostro i ulubionym serem to strzał w 10!

Gwarantuję, że każdy będzie zachwycony!

Polecam!

 

SKŁADNIKI:

* ser Szwajcar – 200 g

* ser Bursztyn- 200 g

* mielone mięso wieprzowe – 500 g

* śmietana 30% – 130 ml

* kiełbasa chorizo – 200 g

* czosnek – 4 ząbki

* czarne oliwki – 1 duża garść

* nachosy ( najlepiej domowe, ale mogą być również kupne )

* kmin rzymski, chili, sól, pieprz

* świeża chili

* masło klarowane

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Piekarnik nagrzewamy do 220C.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy zmielone mięso ( aż straci różowy kolor ).

Doprawiamy do smaku kminem, solą oraz chili, mieszamy,

Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Smażymy ok. 3-4 minuty.

Formę do zapiekania lekko natłuszczamy, układamy warstwę nachos, przykrywamy połową mięsa i połową startego sera (wymieszanego wcześniej ze śmietaną, doprawionego delikatnie świeżo mielonym pieprzem ).

Dorzucamy czarne oliwki.

Powtarzamy z tymi samymi składnikami, posypujemy dodatkowo posiekaną chili i resztą sera.

Zapiekamy ok.10 minut, aż ser się roztopi.

Podajemy gorące!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress