SZPARAGOWA PANNA COTTA NA ORZECHOWYM SPODZIE Z KAWIOREM Z OGÓRKA KISZONEGO

Urlop naładował moje wyładowane ostatnio baterie i głowa znów pęka od pomysłów na kulinarne pyszności!

Dziś zapraszam Was na kolejną, fantastyczną panna cottę w słonej wersji.

Jest to danie łatwe do zrobienia, nieziemsko pyszne, no i eleganckie.

Będzie świetnie wyglądać np. na rodzinnym przyjęciu lub uroczystym obiedzie.

Gwarantuję, że nikt się nie oprze!

Połączenie delikatnej, kremowej masy serowej ze szparagami i świeżą bazylią z chrupiącym orzechowym spodem z boczkiem smakuje obłędnie!

Naprawdę obłędnie!

Koniecznie spróbujcie i dajce znać jak się podoba!

Polecam!

SKŁADNIKI:

SPÓD:

* mąka orzechowa – 1/4 szkl

* masło – 1 lyżka

* sól – 1 szczypta

* boczek gotowany, mielony – ok. 50 g

MUS:

* szparagi zielone – 10-12 szt

* ser śródziemnomorski Arla – 1 op

* skórka z limonki

* mleko tłuste – 100 ml

* śmietana 36% – 300 ml

* świeża bazylia – 1 pęczek

* pieprz świeżo mielony

* żelatyna – 2 łyżki

KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO:

* sok z ogórków kiszonych – 150 ml

* agar agar – 30 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, przesmażamy do zrumienienia, solimy.

Zmielony boczek smażymy na chrupko na suchej patelni, łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy, wylepiamy foremki do panna cotty.

MUS:

Szparagi gotujemy na parze ( nie stracą koloru ).

3/4 wkładamy do blendera ( reszta do dekoracji ), dodajemy ser, skórkę z limonki oraz pieprz i liście bazylii – wszystko razem dokładnie blendujemy.

Śmietanę gotujemy z mlekiem, dodajemy żelatynę ( nie gotujemy ponownie! ), rozpuszczamy.

Zalewamy zblendowane szparagi z serem, jeszcze raz blendujemy na gładki  krem.

Przelewamy do foremek, chłodzimy przez noc.

Ps. ja wykorzystałam 2 rodzaje foremek – Wy śmiało możecie zrobić to w jednej!

KAWIOR:

Sok z ogórków gotujemy, dodajemy agar agar, rozpuszczamy, delikatnie chłodzimy, przekładamy do pipetki i kropla po kropli wypuszczamy na schłodzony olej.

Dekorujemy panna cottę kawiorem i pozostawionymi szparagami.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress