LODY BEZOWE Z ORZECHAMI / JAK ZROBIĆ IDEALNĄ BEZĘ WŁOSKĄ?

W wielu moich przepisach wykorzystuję bezę włoską!

Zarówno tutaj na bloga, jak i np. przy prowadzeniu warsztatów czy kursów cukierniczych.

Dekorowane torty, perfekcyjne makaroniki jak z francuskiej cukierni, nadzienie do profiteroli i wiele wiele innych moich przepisów zawiera ją w swoim składzie.

Jak zrobić tę idealną?

Co zrobić, żeby zawsze się udawała?

Jaki jest jej sekret?

I jak zrobić fantastyczne lody bezowe z orzechami, które zachwycą każdego wielbiciela słodkości?

O tym dziś!

CO TO JEST BEZA WŁOSKA?

BEZA WŁOSKA to stabilna gęsta beza wykorzystywana do dekoracji tortów, tart, ciast i ciasteczek.

Swoim smakiem przypomina lubiane w dzieciństwie ciepłe lody – jest nieziemsko słodka i bardzo delikatna.

Składa się z ubitych białek zaparzonych syropem cukrowym.

Nie wymaga pieczenia, suszenia ani podgrzewania – to syrop cukrowy „gotuje” białka.

PORADY:

* Białka do jej przygotowania koniecznie muszą być świeże i dokładne oddzielone od żółtek.

* Ich temperatura powinna mieć temperaturę pokojową, dlatego warto odpowiednio wcześniej wyciągnąć je z lodówki.

* Najlepszy do przygotowania jest cukier drobny – szybciej dokładnie się rozpuszcza tworząc syrop cukrowy.

* Pomocny ( sumie to dla mnie niezbędny ) jest termometr cukierniczy – pozwoli precyzyjnie ustalić temperaturę syropu cukrowego.

* Mikser albo robot powinien być bardzo mocny, a misa duża, czysta i sucha.

I takim idealnym robotem do robienia bezy włoskiej jest wspomniany już kiedyś przeze mnie Electrolux – robot kuchenny Assistent PRO EKM6100.

Dlaczego?

W swoim życiu przetestowałam już kilka robotów i najczęstszym problemem było ucieranie białek.

* W przypadku jednego czy dwóch białek mieszadło nie sięgało do dna misy, przez co nie było możliwości utrzeć ich na pianę ( zwykle musiałam zwiększać ilość do 3-4 ).

W robocie Electrolux nie mam tego problemu.

Mimo dużej misy mieszadło osadzone jest na tyle nisko, że bez problemu ubija mi 2 białka i nie muszę kręcić i przechylać miksera we wszystkie strony, tak jak to do tej pory czyniłam.

* Drugim problemem była wielkość misy.

Przy robieniu bezy włoskiej ważne jest, by gorący syrop cukrowy, który lejemy do ubitych białek ( i zaparzamy je! ) lał się prosto do białek – nie na mieszadło i nie na ściany.

Lejąc po mieszadle syrop rozpryskuje się po ścianach przez co znaczna jego część nie spada do białek, a osiada na ścianach – beza włoska nie jest stabilna i sztywna, a misa poklejona od syropu.

Robot Electrolux posiada większą misę ( pojemność 5,7 l ) niż klasyczne roboty kuchenne, przez co lanie syropu bezpośrednio do piany nie jest żadnym problemem.

* Trzecim problemem było robienie dużych ciast, również na bazie bezy, np. Pavlovej. czy piętrowego Dacquoise.

Misa zwyczajnie nie mieściła mi takiej ilości ubitej bezy, a cała „piana” wychodziła górą.

W misie z robota Assistent PRO zapomniałam o tym problemie, i robienie piętrowych tortów czy wielkich, słodkich Pavlovych z sezonowymi owocami stało się przyjemnością.

WAŻNE!

Nie jest to jednak tylko sprzęt do bezy ( żeby nie było! ;) ).

Stylowy wygląd, perfekcyjne działanie i możliwość dopięcia dedykowanych przystawek – do mielenia, robienia makaronu itd. sprawiają, ze jest on idealnym pomocnikiem w kuchni!

LODY BEZOWE Z ORZECHAMI:

SKŁADNIKI:

* białko – 150 g

* cukier – 300 g

* śmietana 36% – tyle ile wyjdzie gotowej masy bezowej  ( przygotujcie ok. 400 ml )

* orzechy włoskie, laskowe, nerkowce

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

280 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! )

W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru.

Do ubitych białek cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM!)

Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć.

Jeśli nie zwiększycie obrotów miksera do maksimum beza nie zesztywnieje a zrobi się klejąca i leista.

Ważymy powstałą bezę.

Odmierzamy dokładnie taką samą ilość śmietany 36%, ubijamy ją na sztywno.

Delikatnie, ale dokładnie mieszamy z bezą ( możemy robić to robotem na najwolniejszych obrotach ), wrzucamy podprażone, posiekane orzechy.

Przekładamy do pojemnika, wkładamy do mrożenia najlepiej na całą noc.

Zajadamy!

Genialne!

Wpis powstał we współpracy z marką ELECTROLUX

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress