TORT CZEKOLADOWO-PIERNIKOWY Z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I PANNA COTTĄ Z MORELI

Głodni czekolady?

Ja zawsze!

Dziś zapraszam na prawdziwą, czekoladową ucztę, jakiej tu chyba jeszcze nie było!

Połączenie pysznego czekoladowo-piernikowego biszkoptu z delikatnym , lekkim jak puch musem z białej czekolady, słodką panna cottą z moreli i obłędnym kremem czekoladowym jest spełnieniem marzeń wszystkich wiebicieli słodkości!

Każdy z wielka przyjemnością sięgnie po dokładkę!

Daję sobie za to rękę uciąć!

Spróbujcie i Wy!

Ps. do zrobienia tego nieziemskiego tortu zainspirował mnie konkurs Apetyt Na Kopernika  – trzymajcie mocno, mocno za mnie swoje kciuki! 

SKŁADNIKI: 

( 22-24 cm )

BISZKOPT CZEKOLADOWO-PIERNIKOWY:
(
pieczemy 2 takie biszkopty )

* mąka pszenna – 100 g
* jajko – 4 szt
* cukier – 100 g
* pierniczki Uszatki Kopernik – 100 g
* kakao – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* masło – 70 g ( rozpuszczone, wystudzone ).

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

* biała czekolada – 150 g
* śmietana 36% – 150 g
* śmietana 36% – 250 ml
* żelatyna sypka – 13 g

PANNA COTTA MORELA:

* morele ( przerobione na puree ) – 250 g
* śmietana 36% – 250 g
* cukier – 100 g
* żelatyna – 15 g

KREM CZEKOLADOWY:

* żelatyna – 8 g
* woda – 40 g
* żółtko – 65 g
* cukier drobny – 50 g
* mleko – 450 g
* czekolada 70% – 350 g

DO DEKORACJI:

 * pierniki w czekoladzie z nadzieniem morelowym Kopernik

* temperowana czekolada, złoto, zimne ognie, perełki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Zaczynamy od przygotowania Panna Cotty.

PANNA COTTA MORELA:

Z moreli robimy puree, przecieramy. Z żelatyny robimy masę żelatynową ( 15 g żelatyny łączymy z 75 g wody ).

Śmietanę gotujemy z cukrem, delikatnie studzimy, mieszamy z masą żelatynową i puree z moreli.

Chłodzimy, wylewamy do formy, mrozimy.

Po zamrożeniu robimy mus – pamiętajmy, że mus ma dodatek żelatyny – nie możemy go zrobić wcześniej!

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

Z żelatyny robimy masę żelatynową.

150 ml śmietany gotujemy, zalewamy czekoladę, dodajemy masę żelatynową, studzimy.

250 g śmietany ubijamy na sztywno, łączymy z wystudzoną czekoladą, dzielimy na 2.

Składamy pierwszą część!

1 CZĘŚĆ:

Do formy szprycujemy połowę musu z białej czekolady, wykładamy zamrożoną panna cottę morelową, zakrywamy resztą musu.

Wygładzamy, odstawiamy do mrożenia ( chyba, że mamy dużo czasu – może być chłodzenie w lodówce ).

Po schłodzeniu musu wypiekamy biszkopt!

BISZKOPT CZEKOLADOWO-PIERNIKOWY:

Białka ubijamy, pod koniec wsypujemy partiami cukier.

Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy zmiksowane na pył pierniczki, mieszamy.

Do ubitych białek dodajemy roztrzepane żółtka, wsypujemy mąkę z dodatkami, dolewamy masło – mieszamy.

 

Przelewamy do tortowncy, pieczemy ok. 40 minut / 180C.

Po upieczeniu studzimy, kroimy na 2 równe blaty ( pamiętajcie, że pieczemy 2 takie biszkopty – czyli będą 4 blaty ).

I na sam koniec krem czekoladowy!

KREM CZEKOLADOWY:

Żelatynę, zalewamy wodą, odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem.

Mleko gotujemy, dodajemy powoli do utartych żółtek ( cały czas mieszając ).

Podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje, odstawiamy, dodajemy czekoladę i żelatynę, blendujemy, odstawmy na ok. 2 godziny do chłodzenia.

Przed wyciąganiem na tort możemy ponownie blendować ( jeśli to konieczne ).

Składamy 2 część!

Na dno blachy wkładamy biszkopt nr 1, szprycujemy część kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem nr 2, szprycujemy kolejną część kremu, przykrywamy biszkoptem nr. 3, szprycujemy część kremu.

Na wierzch przekładamy schłodzony mus z panna cottą, smarujemy odrobiną kremu,przykrywamy biszkoptem nr. 4, smarujemy całość ( boki i górę ) resztą kremu.

Odstawiamy do przegryzienia i całkowitego schłodzenia – najlepiej na noc.

Dekorujemy!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Magda
    12 września 2018 at 20:37

    Hej :) Na jaką wielkość tortownicy to proporcje? Bo kusi mnie ten mega grzeszny tort :D

    • Reply
      Ostra na Słodko
      12 września 2018 at 20:39

      22 – 24 cm – zaraz to dopiszę w przepisie :*

      BYŁ GENIALNY, więc bardzo polecam! I wcale nie trudny!

    Skomentuj Ostra na Słodko Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress