SANDWICH Z CHRUPIĄCYM KURCZAKIEM, SEREM ŻÓŁTYM I WARZYWAMI – idealny do szkoły i pracy!

Ależ te wakacje szybko zleciały!

Zaczął się rok szkolny i dla wielu pewnie z Was zaczęło się też przygotowanie kanapek dzieciakom do szkoły.

Dla mnie to była zmora – przyznaję!

Zdecydowanie bardziej ( niestety! ) wolałam sięgnąć po mega słodką i kaloryczną drożdżówkę ze sklepiku szkolnego ( zwłaszcza, że wiedzieliśmy, o której godzinie przyjeżdżają gorące! ) niż zjeść porządną i wartościową kanapkę.

No i odbiło się o oczywiście później na figurze ( tak, tak, w gimnazjum byłam słodkim pączusiem! ).

Z wiekiem jednak doceniłam zdecydowanie bardziej to, co zdrowe.

Teraz wydaje mi się, że dzieci i młodzież są zdecydowanie bardziej świadome swoich wyborów.

W sklepach można kupić piękne pojemniki śniadaniowe, lunchboxy, ozdobne torebki śniadaniowe, które aż zachęcają, by włożyć do nich coś pysznego.

Dziś, razem z marką Hochland przygotowałam dla Was taki pyszny pomysł na drugie śniadanie do szkoły.

Jest to też fajny pomysł na śniadanie do pracy!

Pyszna, świeża, pełnoziarnista bułka wypełniona soczystym, chrupiącym kurczakiem w panierce, świeżymi warzywami i jednym z moich ulubionych serów – Edamskim.

Ser Edamski Hochland produkowany jest z polskiego mleka.

Nie zawiera laktozy, co jest dziś tak ważne dla wielu rodzin przy wybieraniu serów i innych produktów nabiałowych.

Jest bogaty w wapń i nie zawiera konserwantów – będzie wyborem doskonałym do kanapek, sałatek, zapiekanek, makaronów, sufletów i tart.

Taka kanapka, którą dziś przygotowałam to mistrzostwo świata!

Nikt się nie oprze!

SKŁADNIKI:

* bułki bagietki – 2 szt

* ser żółty Hochland Edamski – 1 op

* filet z kurczaka – 150 g

* płatki kukurydziane – ok. 1,5 szkl

* jajko – 2 szt

* sól, pieprz, papryka słodka

* śweża sałata

* ogórek

* pomidor

* kiełki

SOS JOGURTOWY:

* jogurt grecki – 150 g

* czosnek – 1 ząbek

* sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SOS JOGURTOWY:

Jogurt mieszamy z roztartym czosnkiem.

Doprawiamy do smaku, odstawiamy do schłodzenia.

MIĘSO:

Oczyszczony filet z kurczaka kroimy w plastry.

Lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

Panierujemy w roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych.

Smażymy do miękkości i na rumiano.

 

CAŁOŚĆ:

Bułkę smarujemy sosem jogurtowym, układamy świeża sałatę, usmażnego kurczaka, zwinięty ser Edamski i świeże warzywa.

Dodajemy jeszcze odrobinę sosu i kiełki.

Voila!

Pyszne!

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Hochland

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress