CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I KRAKERSAMI – bez pieczenia!

Z ręką na sercu mogę stwierdzić, że to jedno z moich ulubionych ciast!

Wspaniały, słodki krem budyniowy a’la patisserie połączony z masłem orzechowym i słonymi krakersami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć!

Zawsze sięgam po dokładkę!

Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki!

Błyskawiczne!

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( blacha 20×26 cm )

KREM BUDYNIOWY:

* mleko 2% – 500 ml

* żółtko „L” – 2 szt

* cukier – 4 łyżki

* mąka pszenna – 3 łyżki

* mąka ziemniaczana – 2 łyżki

* masło min. 82% – 200 g

* ekstrakt waniliowy ( lub ziarna ) – 1 łyżeczka

DODATKOWO:

* krakersy – ok. 30 szt / 1 op

* biszkopty okrągłe – ok. 15 szt

* masło orzechowe ( prawdziwe ) – ok. 150 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy.

Resztę mleka gotujemy z wanilią, na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając, aż powstanie budyń, studzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy.

Na blachę wyciągamy warstwę krakersów, smarujemy 1/3 kremu i połową masła orzechowego.

Układamy kolejną warstwę krakersów -> krem → masło orzechowe.

Całość przykrywamy delikatnie nasączonymi biszkoptami.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Joanna
    30 grudnia 2016 at 22:05

    Jutro będę próbować…robilam juz tort makowy z Twojego przepisu nie mialam kaszy manny ale podzieliłam mąkę i bułke tartą i wyszedł pyszny…zrobilam troche inny krem…ale inspiracja byla wlasnie z Twojego bloga.Wslanialego Nowego Roku…Pozdrawiam

  • Skomentuj Joanna Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress