SPAGHETTI ZE SZPINAKOWYM PESTO I ŻÓŁTKIEM CONFIT

Dziś znów jesteśmy we Włoszech.

Ostatnie gotowanie z Pawłem Gałeckim ( link! ) w restauracji PIANO dało mi niesamowitego kopa!

Ogrom wiedzy i pomysłów, jakimi „uraczył” mnie Paweł sprawiły, że postanowiłam sama w domu bardziej pokombinować i tym razem zamiast włoskiego klasyka przygotować dla Was coś bardziej urozmaiconego.

Urozmaiconego, ale absolutnie nie trudnego!

Pamiętajcie, że siła drzemie w najlepszej jakości składnikach – nie oszczędzajmy na nich!

Wykorzystując do dań to co najlepsze nie trzeba mieć wiele – już o tym kiedyś wspominałam i wspominam przy okazji każdego, włoskiego wpisu.

Mistrzostwo tkwi w prostocie i każdy z nas może być mistrzem w swojej kuchni!

Razem z marką BARILLA, która jest ze mną w tej kulinarnej, włoskiej podróży przygotowałam dla Was pyszne SPAGHETTI ZE SZPINAKOWYM PESTO I KONFITOWANYM ŻÓŁTKIEM – danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

* makaron spaghetti Barilla – 300 g

SZPINAKOWE PESTO:

* szpinak baby – 250 g

* ser Pecorino – 80 g

* czosnek – 3 ząbki

* orzechy włoskie – 80 g

oliwa z oliwek – ok. 125 ml

* sól morska

* gałka muszkatołowa

* pieprz grubo mielony

KONFITOWANE ŻÓŁTKO:

* klarowane masło – 3 łyżki

* oliwa z oliwek – 1 łyżka

* żółtko – 4 szt

* gałka muszkatołowa

* sól

* pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KONFITOWANE ŻÓŁTKO:

Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy masło klarowane i oliwę.

Wbijamy żółtka i pieczemy ok. 30 minut w 80C. Doprawiamy do smaku.

SZPINAKOWE PESTO:

Umyty szpinak siekamy. Orzechy włoskie prażymy, studzimy, siekamy. Pecorino ścieramy na tarce.

Do rozdrabniacza wrzucamy orzechy, posiekany czosnek, pieprz i gałkę, wlewamy połowę oliwy. Miksujemy kilka sekund.

Dodajemy starty ser, szpinak i resztę oliwy – miksujemy ponownie kilka sekund – składniki mają się połączyć, ale nie całkowicie rozdrobnić.

Doprawimy do smaku solą morską.

CAŁOŚĆ:

Spaghetti Barilla gotujemy al’dente, mieszamy na ciepłej patelni z pesto.

Podajemy na gorąco z konfitowanym żółtkiem i odrobiną sera.

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką BARILLA

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress