TAGLIATELLE Z KURKAMI W SOSIE SZAFRANOWYM / MASTERS OF JOY – EAT POSITIVE

I znów jesteśmy we Włoszech.

Jak już Wam ostatnio wspomniałam  24 i 25 października Barilla organizuje światowej klasy konkurs kulinarny Pasta World Championship 2018, na którym Polskę reprezentował będzie Paweł Gałecki.

Podczas mistrzostw 18 młodych kucharzy z całego świata rywalizować będzie o tytuł „Master of Pasta”.

Wystawią na próbę swoje kulinarne umiejętności i stworzą wyjątkowe dania, które będą odzwierciedleniem tegorocznego światowego trendu kulinarnego: „Jedz pozytywnie”.

 Konkurs będzie miał formułę meczową na wzór turnieju tenisowego.

W pierwszym etapie Masters of Joy kucharze mierzyć się będą w wylosowanych parach.

Do drugiego etapu Masters of Wellbeing przechodzi 9 zwycięskich kucharzy i jeden, który otrzyma dziką kartę.

Do finału Masters of Mastery przechodzi dwóch najlepszych kucharzy. Jeden z nich zostanie zwycięzcą Barilla Pasta World Championship 2018.

Wydarzenie odbędzie się w La Pelota przy ul. Via Palermo 10 w najmodniejszej części Mediolanu, a do konkursu zakwalifikowali się kucharze ze Szwecji, Norwegii, Francji, Niemiec, Włoch, Grecji,
Polski, Austrii, Rumunii, USA, Kanady, Australii, Brazylii, Japonii, Chin, Zjednoczonych Emiratów
Arabskich, Turcji ( możecie ich zobaczyć TUTAJ

 Wśród jurorów znajdą się szefowie najlepszych na świecie restauracji odznaczonych gwiazdkami Michelin, m.in. 

Viviana Varese – właścicielka renomowanej restauracji ALICE w Mediolanie.

Brittany Wright – fotograf i artystka z San Diego

Lorenzo Cogo – restauracja EL COQ, najmłodszy właściciel restauracji z gwiazdką Michelin we Włoszech

Davide Oldani – właściciel restauracji D’O niedaleko Mediolanu

Luigi Taglienti – szef kuchni restauracji LUME z gwiazdką Michelin

Holger Stromberg – były szef kuchni narodowej drużyny piłkarskiej Niemiec, zdobywca gwiazdki Michelin

Za Pawła oczywiście będę mocno mocno trzymać kciuki ( mam nadzieję, że Wy też! ), a tymczasem zapraszam na moje, kolejne, „mistrzowskie” danie!

Przygotowałam dla Was pyszne  TAGLIATELLE Z KURKAMI W SOSIE SZAFRANOWYM – ze świeżymi grzybami i fantastycznym, aromatycznym sosem.

Jak dla mnie Mistrzostwo świata!

Spróbujcie i Wy!

SKŁADNIKI:

* makaron Tagliatelle Barilla – 300 g

* nitki szafranu – 1 łyżeczka

* bulion warzywny – 250 ml

* świeże kurki – o. 150-200 g

* oliwa z oliwek – ok. 100 ml

* masło min. 82%- 1 łyżka

* śmietana 30% do sosów – 250 ml

* Parmigiano Reggiano – ok. 60 g

* orzechy laskowe – 1 garść

* sól

* pieprz grubo mielony

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Szafran zalewamy bulionem, odstawiamy na 15 minut.

Kurki oczyszczamy, osuszamy, większe w razie potrzeby kroimy.

Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy kurki, oprószamy solą i smażymy 2-3 minuty, dodając masło.

Makaron Barilla gotujemy al’dente w osolonej wodzie.

Na patelnię z kurkami wlewamy bulion z szafranem, gotujemy, by zredukować część płynu.

Wlewamy śmietankę i na wolnym ogniu gotujemy ok. 2 minuty, aż sos zgęstnieje.

Wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy, by dokładnie obtoczył się w sosie, posypujemy grubo mielonym pieprzem.

Podajemy gorące z tartym serem Parmigiano Reggiano i prażonymi orzechami laskowymi.

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką BARILLA

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress