JABŁKOWY SERNIK NA ZIMNO Z ORZECHAMI

Jesień i zima to okres szarlotkowy!

Ciast z jabłkami jest z blogu pod dostatkiem, ale tego przepisu nigdzie nie znajdziecie!

Mam dla Was dziś przepis na pyszny sernik na zimno z galaretką jabłkową na orzechowym spodzie.

Połączenie tych jesiennych smaków zawsze świetnie się komponuje.

Sernik jest świetnym pomysłem na każdą okazję!

Do popołudniowej kawki, na rodzinną imprezę albo urodzinowe przyjęcie.

Robi się go błyskawicznie!

 

SKŁADNIKI:

( tortownica ok. 24 cm )

SPÓD:

* orzechy włoskie – 1 szkl

* kruche ciastka – ok. 250 g

* roztopione masło – 0,5 szkl

* cukier puder – 1 pełna łyżka

MASA SEROWA:

* mascarpone – 500 g

* śmietana gęsta – 300 g

* cukier puder – do smaku

* sok jabłkowy – 1/4 szkl

* żelatyna – 1,5 łyżki

GALARETKA JABŁKOWA:

* jabłko – 3-4 szt

* sok jabłkowy – 350 ml

* cukier – 3 lyżki

* żelatyna – 2 łyżki

* orzechy włoskie – 1 garstka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Podprażone orzechy mielimy z kruchymi ciastkami i cukrem pudrem, dodajemy roztopione masło, zagniatamy ciasto i wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem. 

Wstawiamy do lodówki.

MASA SEROWA:

Żelatynę zalewamy sokiem jabłkowym, zostawiamy do napęcznienia, podgrzewamy ( ale nie gotujemy! ).

Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy śmietanę i cały czas miksując wlewamy ciepłą żelatynę ( wcześniej ją „hartujemy” ).

Masę wylewamy na schłodzony spód, wstawiamy do lodówki.

GALARETKA JABŁKOWA:

Jabłka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier oraz posiekane orzechy i odrobinę soku jabłkowego. Chwilę prażymy.

Żelatynę zalewamy resztą soku, zostawiamy na chwilę, podgrzewamy ( ale nie gotujemy ), odstawiamy do tężenia.

Gdy zacznie tężeć wrzucamy jabłka, mieszamy i wylewamy na schłodzoną masę serową.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Zajadamy!

Smacznego!

 

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Justyna
    15 grudnia 2018 at 20:12

    Na jaki wymiar blaszki jest to ciasto? Śmietana kwaśna gesta np 18? Można jogurt grecki?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      15 grudnia 2018 at 20:25

      Tortownica ok. 24 cm ( zaraz to dopiszę :* ).
      Śmietana np. 18% gęsta . Śmiało można zamienić na jogurt grecki.
      Smacznego!

    Pozostaw odpowiedź Ostra na Słodko Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress