ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie Wasze szperanie po blogu zdecydowanie już zmierza w świątecznym kierunku.

By choć trochę ułatwić Wam te poszukiwania świątecznych smakołyków przygotowałam dla Was kilka pysznych przepisów.

Dziś zapraszam na gorący, prosto z pieca kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami.

Espumisan Max, wyrób medyczny CE

Taki kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami jest świetnym pomysłem np. jako dodatek do wigilijnego, czerwonego barszczu – świetny zamiennik dla pasztecików z grzybami albo pieczonych pierogów.

Smakuje wybornie!

W moim regionie nie jest on popularny, ale moja babcia zawsze go robiła.

Robiła, bo wiedziała, że ubóstwia go cała rodzina!

Przygotowany z ciasta drożdżowego albo drożdżowo-francuskiego i nadziewany postną kapustą z kaszą i grzybami będzie zachwycał zarówno młodsze, jak i starsze pokolenie.

Polecam!

Spróbujcie!

Ps. z tego ciasta i z tym samym farszem śmiało możecie przygotować również paszteciki lub pieczone pierogi!

Espumisan Max, wyrób medyczny CE

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 300 g

* drożdże świeże – 9 g

* cukier – 1 łyżeczka

* mleko – 125 ml

* masło – 1,5 łyżki

* jajko L – 1 szt

* sól – 1 łyżeczka

* zimne masło do przekładania ciasta – 100 g

* jajko do posmarowania

FARSZ:

* kapusta kiszona – 300 g

* grzyby suszone ( u mnie koźlaki ) – 1 szkl

* kasza gryczana – ok. 100 g

* duża cebula – 1 szt

* liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier

* masło 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłego mleka.

Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.

Mąkę przesiewamy z solą, wbijamy jajko, dodajemy zaczyn i zagniatając dodajemy 1,5 łyżki masła roztopionego w reszcie ciepłego mleka.

Wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy płaski prostokąt, zawijamy w folię i odstawiamy do chłodzenia na ok. 30 minut.

Po 30 minutach wałkujemy ciasto zachowując kształt prostokąta i pokrojonym w plasterki zimnym masłem obkładamy całą powierzchnię.

Krótszy bok zakładamy do środka, przykrywamy przeciwległym i ponownie wałkujemy na duży prostokąt.

Składamy w ten sam sposób ponownie, zawijamy w folię i ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut.

Czynność powtarzamy trzykrotnie.

FARSZ:

Kaszę gryczaną gotujemy na półtwardo.

Kapustę kiszona siekamy, wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej drobno pokrojone grzyby razem z wodą w której się moczyły.

Dusimy do momentu, aż kapusta będzie miękka.

Posiekaną cebulę przesmażany na odrobinie oleju, dodajemy ugotowaną kapustę z grzybami oraz kaszę.

Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą pieprzem i odrobiną cukru, chłodzimy.

CAŁOŚĆ:

Ciasto wałkujemy mniej więcej na 1 cm prostokąt, układamy nadzienie zostawiając ok. 2 cm brzegi.

Zwijamy w dość ciasną roladę dobrze zaklejając boki.

Przekładamy do foremki wyłożonej papierem, z reszty ciasta ( jeśli mamy skrawki ) robimy dekorację, przykrywamy ściereczką i dostawiamy do wyrośnięcia.

Smarujemy roztrzepanym jakiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy ok. 40-45 minut w 180C.

Smacznego!

Espumisan Max, wyrób medyczny CE

Espumisan Max, wyrób medyczny CE

Ps. Święta Bożego Narodzenia to szczególny okres pewnie w życiu większości z nas.

Spędzamy czas w gronie najbliższych, odwiedzamy dawno niewidzianą rodzinę, odpoczywamy … no i jemy!

Jemy często, kompletnie nie zwracając uwagi na to czy kaloryczne, tłuste i ciężkie …

… a po takim przejedzeniu zwykle mówimy: „po Świętach się odchudzam”.

Wiem wiem, też to znacie!

Ale nie wiem czy wiecie, że dzięki preparatowi Espumisan Max nie musimy się martwić o swój brzuch!

Wręcz przeciwnie – teraz nawet dokładki w Święta nie są straszne!

 Szybko niweluje on uczucie sytości i przejedzenia oraz wzdęcia.

Idealny na świąteczne ( i nie tylko! ) przejedzenie!

Espumisan Max, wyrób medyczny CE

WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ ESPUMISAN

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress