DROŻDŻÓWKI Z MASĄ MAKOWĄ + NAJLEPSZA DOMOWA MASA MAKOWA

Że kocham ciasto drożdżowe to Wy już dobrze wiecie.

Drożdżówki z owocami, drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe z truskawkami albo śliwkami  drożdżówki z rabarbarem, a także słone i wytrawne wypieki drożdżowe rozkochały mnie w sobie miłością bezgraniczną.

Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne drożdżówki wypełnione po brzegi domową masą makową.

Taka domowa masa makowa idealnie nadaje się do drożdżówek, a także np. zwijanych makowców.

Te drożdżówki są fantastyczne!

Gwarantuję Wam, że totalnie się w nich zakochacie!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

CIASTO DROŻDŻOWE:

( ok. 15 szt )

* maka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 30 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 250 ml

* cukier – 100 g

* jajko – 1 szt

* sól – 1 szczypta

DOMOWA MASA MAKOWA:

* mielony mak – 400 g

* cukier – 100 g

* miód prawdziwy – 140 g

* orzechy włoskie

* suszone morele + suszone śliwki

* kandyzowana skórka pomarańczowa

* cukier waniliowy – 2 łyżki

* mleko – 300 ml

* cynamon – 1 łyżka

* whisky ( zamiennie na inny alkohol ) – 4 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MASA MAKOWA:

Wszystkie bakalie drobno siekamy.

Dodajemy miód, cukier i cukier waniliowy oraz cynamon.

Zalewamy mlekiem i alkoholem, podgrzewamy do połączenia.

Dodajemy zmielony mak, gotujemy na wolnym ogniu aż mak napęcznieje.

Chłodzimy.

CIASTO DROŻDŻOWE:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.

Całość smarujemy schłodzoną masą makową ( jeśli będzie nam mało wygodnie, to możemy podzielić ciasto na 2 części i rozwałkować na 2 prostokąty).

Zakładamy jeden bok do środka i drugi bo do środka tworząc taką jakby płaską roladę ( dokładnie sklejamy miejsce łączenia ).

Kroimy w plastry o szerokości ok. 6-7 cm.

Każdą drożdżówkę zgniatamy w środku czymś wąskim, np. końcówką widelca – boki mają się delikatnie wywinąć do góry.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, zapiekamy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Lu
    3 stycznia 2019 at 10:33

    Czyli mielimy surowy suchy mak? A po ugotowaniu juz tego nie robimy? Zawsze robilam odwrotnie mielac ugotowana juz mase makową.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      3 stycznia 2019 at 10:39

      Najlepiej to polecam kupić już mak mielony ( nie masę makową ) – cena podobna a polowa mniej roboty :)
      Tak jak to napisałam w przepisie :)

      A jeśli mak jest zwykły to ma trzepa wyplukać, zalać wrzątkiem, odstawic do napęcznienia.
      Następnie po ok. 2 godzinach zalać wodą lub mlekiem i gotować ok. 40 minut.
      Odcedzić, dokładnie wystudzić, zmielić.

      I potem już wg. instrukcji z przepisu :)

    Pozostaw odpowiedź Ostra na Słodko Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress