KOSTKA ORZECHOWO-WIŚNIOWA BEZ PIECZENIA – ciasto w 10 minut!

Dziś przychodzę do Was z kolejnym ekspresowym ciachem bez pieczenia!

Zrobiłam je tak naprawdę „przez przypadek”, ze składników, które miałam dostępne w kuchni, a zrobiło tak niesamowitą furorę, że postanowiłam pochwalić się przepisem!

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie!

Robi się je błyskawicznie!

Warto zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce ” do przegryzienia” – smaki idealnie się połączą, a całość zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Polecam!

SKŁADNIKI:

( mała blacha np. 20×24 )

* krakersy – 2 duże op

* masło orzechowe – 300 g

* krem czekoladowy typu nutella – 300 g

* dżem wiśniowy – ok. 200 g ( słoik )

* mleko – 4 łyżki

* cukier puder – 4 łyżki

* kakao – 3 łyżki

* masło – 100 g

+ wiśnie ( mogą być mrożone )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Składniki powinny postać wcześniej w ciepłym miejscu!

POLEWA:

Gotujemy mleko z cukrem pudrem.

Dodajemy masło, mieszamy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Dodajemy wydrylowane, przekrojone na pół wiśnie, dokładnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warstwę krakersów, smarujemy kremem czekoladowym.

Przykrywamy kolejną warstwą krakersów, smarujemy masłem orzechowym.

Przykrywamy kolejną warstw krakersów, smarujemy dżemem wiśniowym. Dociskamy.

Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów i dokładnie smarujemy polewą czekoladową z wiśniami.

Odstawiamy do lodówki.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    A
    1 lutego 2019 at 22:53

    Na jakie wymiary blachy?

  • Skomentuj Ostra na Słodko Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress