SMAŻONE PIEROŻKI SEROWE

Jedliście kiedyś smażone pierogi? Nie? To najwyższa pora!

Dziś mam dla Was przepis na genialne smażone pierogi z nadzieniem serowym.

Świetne jako przekąska, dodatek do obiadu albo imprezowe danie.

Wspaniale smakują solo albo np. z sosem czosnkowym.

Robi się je błyskawicznie!

I zawsze się udają!

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 0,5 kg

* jajko – 1 szt

* woda – 0,5 szkl

* oliwa – 2 łyżki

* sól – 1 łyżka

NADZIENIE:

* ser feta – 300 g

* twaróg – 120 g

* ser żółty – 90 g

* jajko – 2 szt

* pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Składniki ciasta mieszamy, zagniatamy, odstawiamy na ok. 30 minut.

W misce mieszamy składniki nadzienia.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy krążki, nakładamy nadzienie, brzegi lekko zwilżamy wodą, składamy pierożki na pół i zlepiamy je tworząc ozdobną falbankę.

Pierożki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano.

Zajadamy gorące!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress