ŚWIĄTECZNA BABA DROŻDŻOWA – najlepszy przepis!

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie i Wy coraz częściej poszukujecie sprawdzonych, świątecznych, wielkanocnych przepisów.

Dziś zapraszam na klasyk, jakiego na blogu o dziwno jeszcze nie było  –  100% sprawdzony, najlepszy przepis na drożdżową babę wielkanocną z rodzynkami i żurawiną.

 

Nieziemsko puszysta, delikatna, obłędnie lekka – taka baba, jaką wszyscy zapewne sobie wymarzyli na te Święta Wielkanocne!

A wiecie, że rękę do drożdżowych wypieków to ja mam!

Postanowiłam ją przygotować zainspirowana współpracą z marką Kasia.

Mam nadzieję, że razem z Kasią zagości na Waszych świątecznych stołach.

Ps. Obiecuję, że to będzie najlepsza baba drożdżowa jaką w życiu zrobicie!

UWAGA!

AKCJA PAJACYK!

Nie wiem czy wiecie, ale KUPUJĄC KASIĘ DOŁĄCZACIE DO SZLACHETNEJ AKCJI I ZAPEWNIACIE POSIŁEK POTRZEBUJĄCYM DZIECIOM.

Kupując Kasię w okresie od 21.03 do 21.04 przyczyniacie się razem z Kasią do czynienia dobra!

Szkoły i świetlice objęte akcją Pajacyka będą zapewniały potrzebującym dzieciom obiady, podwieczorki i desery.

Jest to walka z częstym problemem jakim jest niedożywienie dzieci w Polsce.

KUPUJĄC -> POMAGASZ

Dołącz i Ty!

KLIKNIJ –> WIELKA MOC POMAGANIA

SKŁADNIKI:

( forma 28 cm )

*mąka pszenna – 3,5 szkl

*drożdże świeże – 50 g

*kostka Kasia – 125 g

*żółtka – 5 szt

*cale jajko – 1 szt

*sól – 1 szczypta

*mleko tłuste – 1 szkl

*cukier – 0,5 szkl

*rodzynki i żurawina – 2-3 garści

Moja szklanka ma standardową wielkość = 250 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Przygotujmy składniki wcześniej, by miały temperaturę pokojową.

Drożdże kruszymy, dodajemy część ciepłego ( ale nie gorącego! ) mleka, połowę cukru oraz łyżkę mąki – zaczyn przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia.

 

Mąkę przesiewamy z solą i resztą cukru, dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, całe jajko, resztę mleka i roztopioną, przestudzoną Kasię.

Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto ( uwaga jest klejące! ).

Pod koniec dodajemy namoczone ( i dokładnie odciśnięte! ) rodzynki i żurawinę.

Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy i wkładamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy.

Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Pieczmy ok. 30-35 minut w 170C bez termoobiegu ( sprawdzamy patyczkiem ).

Po wystudzeniu lukrujemy i posypujemy np. tak jak ja – prażonymi płatkami kokosa.

Smacznego!

PRZEPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ KASIA

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Tentadarksho
    19 kwietnia 2019 at 20:52

    Przepis na jakąś większą formę niż standardowa. U mnie ciasto wyjechało ąz na stół. Połowa z tego co urosła – do wyrzucenia albo przełożenia w inną foremkę.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 kwietnia 2019 at 23:09

      Zależy co kto nazywa „standardowa” – dla Ciebie może to być 20 , dla mnie 30 , a dla kogoś innego 50
      Dlatego też warto zapoznać się z wymiarami :)

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress