SERNIK CZEKOLADOWY Z MUSEM POMARAŃCZOWYM I BROWNIE

Doskonale wiem, że tak jak i ja nigdy nie tracicie ochoty na nowe serniki!

Wręcz przeciwnie – każdy nowy, który pojawi się na blogu robi niesamowitą furorę!

Dzisiaj, zainspirowana współpracą z marką Dr.Oetker i nowymi produktami, które weszły niedawno na rynek przygotowałam dla Was sernik czekoladowy.

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Ale nie taki zwykły sernik czekoladowy!

Wilgotny spód brownie pokryty pyszną, puszystą czekoladową masą i lekką pianką z pomarańczy na każdym zrobi wrażenie!

Całość wieńczą ozdoby z temperowanej czekolady!

Idealny zarówno na Święta, jak i rodzinną imprezę.

Idealny na każdy dzień, bo sernik, to zawsze dobry pomysł dla każdego łasucha!

Spróbujcie i Wy!

Ps. Czarne Kakao Intense Dr. Oetkera pozyskiwane jest z ziaren kakaowca m.in. z regionów Afryki Zachodniej i Azji.

Stosujemy je do mocno czarnych wypieków.

Rekomendacją użycia jest wymieszanie Czarnego Kakao Intense ze standardowym Ciemnym Kakao, aby uzyskać oryginalny smak.

Kolor jest unikalny, intensywnie czarny, nie zawiera żadnych barwników.

Nie zawiera glutenu, posiada obniżoną zawartość tłuszczu (10-12%) oraz certyfikat UTZ świadczący o tym, że produkt Dr. Oetkera wspiera odpowiedzialną uprawę kakao.

SKŁADNIKI:

BROWNIE:

* czekolada mleczna – 60 g

* masło min. 82% – 50 g

* cukier drobny – 100 g

* Czarne Kakao Intense Dr.Oetker – 1 łyżka

* Pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr.Oetker – 1 łyżeczka

* jajko M – 2 szt

* mąka ( ja użyłam bezglutenowej kasztanowej ) – 60 g

SERNIK:

* twaróg sernikowy dobrej jakości – 400 g

* czekolada mleczna – 100 g

* cukier – 70 g

* jajko M – 2 szt

* Czarne Kakao Intense Dr.Oetker – 1 łyżka

  * maka ziemniaczana – 1 łyżka

* Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetker – 1 łyżka

MUS POMARAŃCZOWY:

* pomarańcze – 3 szt

* śmietana 36% – 200 ml

* mascarpone – 100 g

* cukier puder – 3 łyżki

* żelatyna – 4 łyżeczki

* Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetker – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BROWNIE:

Czekoladę, kakao i masło umieszczamy w garnku na kąpieli wodnej – gotujemy do rozpuszczenia.

Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, odrobinę pasty waniliowej, jajka i energicznie mieszamy.

Wsypujemy mąkę, mieszamy i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut.

SERNIK:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli.

Ser ucieramy z cukrem, mąką, ekstraktem pomarańczowym, kakao i odrobiną pasty waniliowej.

Wbijamy jajka.

Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy.

Wylewamy na upieczone brownie, pieczemy ok.50 minut w 160C z kąpielą wodną pod blachą. Studzimy.

MUS POMARAŃCZOWY:

Miąższ z pomarańczy miksujemy.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, podgrzewamy ( ale nie gotujemy ), mieszamy dokładnie ze zmiksowanymi pomarańczami oraz odrobiną ekstraktu pomarańczowego.

Chłodzimy chwilę.

Śmietanę ubijamy z mascarpone, odrobiną pasty waniliowej i cukrem pudrem na lekko puszystą masę.

  Dodajemy pomarańcze – bardzo dokładnie miksujemy.

Wylewamy na schłodzony sernik, odstawiamy na noc do lodówki.

Dekorujemy czekoladą i świeżymi owocami.

WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z DR.OETKER

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Marta
    18 kwietnia 2019 at 06:20

    Dzień dobry :)
    Jakiej wielkości foremka jest użyta w przepisie?
    Na zdjeciach jest też ciemne (inaczej mówiąc zwykłe) kakao. Czy ciemnego też gdzieś sie używa?
    I czy śmietankę ubijamy przed dodaniem do mascarpone?
    Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      18 kwietnia 2019 at 09:35

      Uzyłam tortownicy takiej ok. 28 cm.
      Do masy serowej uzyłam czarnego. Śmiało można uzyć tylko zwykłego albo połączyć te 2.
      Jeśli potrzeba jest uzycia dużej ilości kakao wtedy zdecydowanie poleca się mieszać te 2, bo czarne ma mocny smak.

    Skomentuj Marta Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress