NAJLEPSZE CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM – MEGA PUSZYSTE!

Z rabarbarem jest tak, że jedni go kochają, a inni wręcz nienawidzą!

Ja zdecydowanie należę do jego fanów i z utęsknieniem wypatruję sezonu rabarbarowego na krakowskim Starym Kleparzu.

 

Ciasta drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, ciasta ucierane z rabarbarem, pyszne tarty, drożdżówki i rabarbar zapiekany np. pod owianą kruszonką – na samą myśl o tych smakołykach cieknie ślinka!

Dziś przygotowałam dla Was przepis na najlepsze ucierane ciasto z rabarbarem.

Niesamowicie puszyste!

Zawsze się udaje!

Nigdy nie ma zakalca!

Sprawdzone setki razy!

Spróbujcie i Wy, a gwarantuję, że zakochacie się w nim na zabój!

SKŁADNIKI:

( blacha 24×26 )

Na większą podwajamy składniki!

* mąka pszenna – 2,5 szkl

* jajko L – 2 szt

* olej roślinny – 0,5 szkl

* cukier – 3/4 szkl

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* jogurt naturalny – 300 g

* rabarbar + cukier do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ubijamy z cukrem na puch.

Dodajemy jogurt i olej, mieszamy.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szybko, krótko miksujemy.

Wylewamy na blachę, układamy pokrojony, oczyszczony rabarbar.

Posypujemy cukrem po całości.

Pieczemy ok. 50 minut w 175C bez termoobiegu ( do suchego patyczka ).

Smacznego!

You Might Also Like

22 komentarze

  • Reply
    Natalka
    5 maja 2019 at 11:19

    Wygląda super ! Jogurt w temperaturze pokojowej czy ma być z lodówki?

  • Reply
    Natalka
    5 maja 2019 at 13:33

    Dzięki :* jest na mojej liście do zrobienia 😁ostatnio piekłam Twój kokosowy pleśniak rewelacja 😄

    • Reply
      Pipi
      7 czerwca 2020 at 12:00

      Jest pyszne z każdymi owocami, dżemem itd. Dziś zaryzykuję z serem i owocami. Raz wyszedl mi zakalec bo przesadziłam z mokrymi skladnikami I za dlugo mieszalam ciasto ..

  • Reply
    Asia
    7 maja 2019 at 12:08

    A jednak wyszedł zakalec😄😄😄😄

    • Reply
      Ostra na Słodko
      7 maja 2019 at 12:09

      Jakie składniki zamieniłaś?
      Albo czy ucierałaś dłużej?

      BO NIGDY mi jeszcze nie wyszedł robiąc tak dokłądnie jak napisałam.

  • Reply
    Asia
    7 maja 2019 at 12:11

    Zrobiłam podwójna porcje. Jedynie co to jogurt nie był wyciagniety wcześniej z lodówki.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      7 maja 2019 at 12:13

      W przypadku ciast ucieranych zawsze muszą mieć temperaturę pokojową albo zbliżoną do pokojowej.

      Szkoda :( Bo ciacho naprawdę pyszne!

  • Reply
    Asia
    7 maja 2019 at 12:12

    Ucieralam tylko do połączenia składników.

  • Reply
    Asia
    7 maja 2019 at 12:13

    I tak zniknie hihi nawet zakalec jest dobry.

  • Reply
    Asia
    7 maja 2019 at 12:15

    Napewno spróbuję jeszcze raz.
    Pozdrawiam 😊

  • Reply
    justyna
    21 sierpnia 2019 at 08:17

    Czy można posypać je kruszonką? Czy jest na to za „lekkie”?

  • Reply
    Barbara
    24 kwietnia 2020 at 12:09

    Wygląda obłędnie! Czy mąka krupczatka?

  • Reply
    Anonim
    4 maja 2020 at 12:15

    Jogurt grecki czy taki tradycyjny?

  • Reply
    Klaudia
    12 maja 2020 at 14:26

    Czy to ciasto ma być po połączeniu składników bardzo gęste? Bo mi takie wyszło. Właśnie czekam czy wyjdzie

  • Reply
    Basia
    30 maja 2020 at 14:14

    Genialne. Wyszło za pierwszym razem, nawet o tym że jogurt ma być w temperaturze pokojowej nie wiedzialam🙃

  • Reply
    Basia basia
    30 maja 2020 at 14:14

    Genialne. Wyszło za pierwszym razem, nawet o tym że jogurt ma być w temperaturze pokojowej nie wiedzialam🙃

  • Reply
    Basia basia
    30 maja 2020 at 14:15

    Genialne. Wyszło za pierwszym razem, nawet o tym że jogurt ma być w temperaturze pokojowej nie wiedzialam🙃 pycha polecam

  • Reply
    Dorota
    30 maja 2020 at 15:36

    no niestety mi wyszedł zakalec

  • Reply
    Paulina
    2 czerwca 2020 at 18:19

    Mi również wyszedł zakalec. Nie polecam przepisu.

  • Pozostaw odpowiedź Paulina Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress