DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI

Nie ma co ukrywać, że to właśnie wszystkie drożdżowo-glutenowe wypieki kocham bezgraniczną miłością!

Klasyczne ciasta drożdżowe z owocami i chrupiącą kruszonką, drożdżówki zaplatane z masą makową, serem, albo świeżymi, sezonowymi owocami, drożdżowe wypieki w wersji słonej albo wytrawnej czy też chrupiące paluchy z ulubionym żółtym serem.

Ciasto drożdżowe nie ma przede mną tajemnic i nie będę ukrywać, ze moim wielkim marzeniem jest nauczyć się piec chleby – drożdżowe, na zakwasie, z ziarnami i bez – takie, które wspominam z dziecięcych lat.

Zapach ciasta drożdżowego zawsze kojarzy mi się i będzie kojarzył z dziecięcymi latami.

Już kiedyś mówiłam Wam, ze moja babcia miała piec chlebowy, w którym co sobotę wypiekała wielkie bochenki chleba dla całej rodziny.

Puszyste i delikatne w środku, ale z twardą, chrupiącą skórką zewnątrz.

Ciężkie, ale nie zbite – chleby idealne.

Dziś jednak nie na chleb Was zapraszam, a na fantastyczne drożdżówki!

Wyglądem chciałam nawiązać do słonecznikowych pól przy moim domu.

Pól, w których zawsze bawiłam się z bratem i kuzynami ukrywając w wielkich, sięgających nam wysoko nad głowy słonecznikach.

Ależ był przy tym ubaw!

Ależ to była zabawa!

Wiecie… uwielbiam wspominać takie dziecięce lata!

A Wy?

Drożdżówki są niesamowicie puszyste i delikatne.

Ja dodałam do nich słodkie morele, które już pojawiły się na targach – Wy możecie je również zrobić z nadzieniem serowym abo marmoladą.

Spróbujcie!

Gwarantuję, że zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

Ps. Konkurs, w którym moje słodkie drożdżowe kwiaty biorą udział organizowany jest wraz z marką MANUFAKTURA WIELKOPOLSKA producentem przepysznych, domowych wyrobów prosto do Twojej spiżarni.

http://www.manufaktura-wielkopolska.pl/

Brak dostępnego opisu zdjęcia.W e-sklepie Manufaktura Wielkopolska do 30 czerwca trwa promocja!

Rabat 10 % na zakupy na hasło: durszlak10

SKŁADNIKI:

( ok. 10 szt )

* maka pszenna – 650 g

* drożdże świeże – 35 g

* Przysmak z dyni Manufaktura Wielkopolska – 2 łyżki

* masło min. 82% – 100 g

* mleko 3,2% – 250 ml

* cukier drobny – 100 g

* jajko „L” – 1 szt

* sól – 1 szczypta

+ morele

* żółtko do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem, Przysmak z dyni oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.

Wycinamy ok. 10 cm okręgi.

Każdy okrąg gęsto nacinamy obok siebie tworząc kwiat. Łączymy po 2 płatki ze sobą, sklejamy, Układamy na blasze.

Przykrywamy drugim takim samym naciętym okręgiem, delikatnie dociskamy, układamy polówkę moreli, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.

Odstawiamy na ok. 15 minut.

Pieczemy ok 16 minut w 170C bez termoobiegu.

Ps. Ważne!

Podwójne ciasto jest dość grube!

Czas pieczenia dostosujcie do swoich drożdżówek!

Lepiej, żeby się piekły dłużej, a w niższej temperaturze, niż były niedopieczone!

Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!


Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress