3 BIT – bez pieczenia / NAJLEPSZY PRZEPIS!

Karmel ciastko czekolada – chyba wszyscy kojarzą tą słodką, telewizyjną reklamę chrupiącego batonika z karmelem oblanego pyszną czekoladą.

Można powiedzieć, że to taka moje reklama z dziecięcych lat!

W telewizji królowała reklama, a na kulinarnych blogach cały czas króluje przepis na pyszne ciasto inspirowane właśnie tym batonikiem.

Od teraz królować będzie i u mnie!

Razem z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto 3 BIT – kruche herbatniki przełożone obłędnie słodkim kremem kajmakowym i bitą śmietaną w połączeniu z czekoladą tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze!

Ciasto jest idealnym pomysłem na niedzielny deser albo np. zbliżającymi się wielkimi krokami Dzień Ojca.

Każdy wielbiciel słodkości będzie prosił o dokładkę!

Spróbujcie koniecznie!

SKŁADNIKI:

( 28 x 36 )

* masa krówkowa – 500 g

* herbatniki – 50 szt

* krakersy – 25 szt

* śmietana 36% – 400 ml

* śmietanfix – 2 op

* czekolada mleczna – 70

MASA BUDYNIOWA :

* kostka Kasia – 180 g

* mleko – 500 ml

* cukier – 120 g

* żółtko – 2 szt

* mąka ziemniaczana – 3 łyżki

* mąka pszenna – 3 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MASA BUDYNIOWA :

1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem.

Resztę mleka mieszamy z żółtkami i przesianą mąką ziemniaczaną i pszenną.

Dodajemy do gotującego się mleka i bardzo szybko i dokładnie mieszamy, uważając by nie powstały grudki. Gotujemy ok. 1 min, aż masa budyniowa zrobi się gęsta. Zostawiamy do ostygnięcia.

Kasię ucieramy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy przestudzony budyń.

Masę krówkową zanurzamy we wrzątku na kilka minut – sprawi to , że będzie się lepiej rozsmarowywać.

CAŁOŚĆ :

Dno blachy wykładamy herbatnikami. Rozsmarowujemy  ciepłą krówkę.

Przykrywamy warstwą krakersów. Pokrywamy masą budyniową.

Przykrywamy resztą herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietanfixem.

Pokrywamy warstwę herbatnikową a na sam wierzch ścieramy czekoladę.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc )

Zajadamy!

Smacznego!

PRZEPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ KASIA

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    jajan
    17 czerwca 2019 at 23:34

    Wybacz, ale margaryna w kremie? MAsło!

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress