CIASTO Z TRUSKAWKOWE Z PIANKĄ I GALARETKĄ – BEZ PIECZENIA!

Sezon na truskawki już niedługo będzie się kończył, dlatego też w pełni go wykorzystuję, by przygotować Wam jak najwięcej truskawkowych inspiracji!

Pamiętajcie, że prawie wszystkie ciasta możecie przygotowywać też z mrożonych owoców – wcale nie będą odbiegać smakiem!

Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia – do zrobienia w kilkanaście minut.

Biszkoptowy spód pokryty lekką truskawkową masą na kisielu i puszystą pianką wręcz rozpływa się w ustach!

Świeże owoce i galaretka to kropka nad I, która sprawia, że ciasto będzie zachwycać nie tylko podniebienie, ale i oczy!

Wspaniale prezentuje się na stole!

Spróbujcie!

Polecam!

Ps. śmiało możecie zrobić też w innej wersji smakowej – z tych samych proporcji!

SKŁADNIKI :

MASA KISIELOWA :

* masło – 100 g

* kisiel truskawkowy – 2 op

* galaretka truskawkowa – 1 op

PIANKA:

* śmietana 36% – 100 g

* galaretka truskawkowa – 2 op

DODATKOWO:

* truskawki – ok. 400 g

* biszkopty okrągłe – ok. 25 szt

* herbatniki – ok. 20 szt

* galaretka truskawkowa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na spodzie blachy układamy obok siebie biszkopty.

MASA KISIELOWA:

Kisiele gotujemy w 3 szklankach wody. Do gorącego wsypujemy truskawkową galaretkę.

Dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, wylewamy na biszkopty.

Układamy pokrojone w plasterki truskawki, przykrywamy herbatnikami.

PIANKA:

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku.

Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia.

Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno, mieszamy z chłodnymi, ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami.

Wylewamy na herbatniki, wygładzamy, chłodzimy.

CAŁOŚĆ:

Galaretkę przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Schłodzoną piankę pokrywamy resztą pokrojonych w plasterki truskawek, zalewamy tężejącą galaretką.

Ostawiamy na noc do lodówki.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress