JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ – najlepsze!

Nie wiem jak Wy, ale ja co roku nie mogę doczekać się sezonu jagodowo-borówkowego.

Pyszne ciasta drożdżowe z jagodami, ciasta ucierane, serniki, tarty, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki!

 

Dziś właśnie na jagodzianki mam dla Was idealny przepis!

Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką jest czymś, co skusi każdego!

To najlepszy przepis na jagodzianki!

.
.

.
/
 

 

Koniecznie spróbujcie, a totalnie się w nich zakochacie i nie będziecie już chcieli innego przepisu!

Gwarantuję!

SKŁADNIKI:

( 12-14 szt )

CIASTO DROŻDŻOWE:

* mąka pszenna – 550 g

* świeże drożdże – 30

* mleko 3,2% – 250 m

* masło min. 82% – 100 g

* jajko L – 2 szt

* cukier – 4 łyżki

KRUSZONKA:

* mąka krupczatka – 200 g

* cukier drobny – 50 g

* miękkie masło – 100 g

DODATKOWO:

* borówki / jagody + cukier + mąka ziemniaczana

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUSZONKA:

Składniki mieszamy, rozcieramy w palcach, chłodzimy.

OWOCE:

Borówki/jagody zasypujemy cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej.

Mieszamy.

CIASTO DROŻDŻOWE:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajka – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, delikatnie zagniatamy, urywamy po kawałku i rozpłaszczamy w dłoniach.

Na środek każdego placuszka układamy borówki/jagody ( nie żałujemy! ), zawijamy bułeczkę,”kulkujemy”, odstawiamy do ponownego podrośnięcia ( 20 minut ).

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką, pieczemy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.

Smacznego!

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Daria
    5 lipca 2021 at 18:16

    Od rana się z nie zabrałam i właśnie jestem po pierwszej, cieplutkiej, najlepszej jagodziance jaką jadłam! Świetny przepis! Zapisuję!
    ❤️❤️

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 lipca 2021 at 18:22

      Ależ cudownie to czytać! Smacznego <3

      • Reply
        Monika
        24 lipca 2021 at 12:17

        Najlepsze

  • Reply
    Sandra
    4 sierpnia 2021 at 10:23

    Ile sztuk wychodzi z tego przepisu ? 😊

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress