JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ – najlepsze!

Nie wiem jak Wy, ale ja co roku nie mogę doczekać się sezonu borówkowego.

Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, ciasta ucierane, serniki, tarty, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki!

 

Dziś właśnie na jagodzianki mam dla Was idealny przepis!

Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką jest czymś, co skusi każdego!

To najlepszy przepis na jagodzianki!

Koniecznie spróbujcie, a totalnie się w nich zakochacie i nie będziecie już chcieli innego przepisu!

Gwarantuję!

SKŁADNIKI:

( 12-14 szt )

CIASTO DROŻDŻOWE:

* mąka pszenna – 550 g

* świeże drożdże – 30

* mleko 3,2% – 250 m

* masło min. 82% – 100 g

* jajko L – 2 szt

* cukier – 4 łyżki

KRUSZONKA:

* mąka krupczatka – 200 g

* cukier drobny – 50 g

* miękkie masło – 100 g

DODATKOWO:

* borówki / jagody

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUSZONKA:

Składniki mieszamy, rozcieramy w palcach, chłodzimy.

OWOCE:

Borówki/jagody zasypujemy cukrem.

CIASTO DROŻDŻOWE:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy.

Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajka – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, delikatnie zagniatamy, urywamy po kawałku i rozpłaszczamy w dłoniach.

Na środek każdego placuszka układamy borówki/jagody, zawijamy bułeczkę,”kulkujemy”, odstawiamy do ponownego podrośnięcia ( 20 minut ).

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką, pieczemy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress