IDEALNE NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE ZE ŚLIWKAMI NA GORĄCO

Bardzo często piszecie do mnie wiadomości z prośbą o przygotowanie większej ilości przepisów bezglutenowych do mojego bezglutenowego działu na blogu ( tutaj ).

I ja tą prośbę spełniam!

Dziś razem z marką Schär – znanym producentem produktów bezglutenowych przygotowałam dla Was przepis na pyszne naleśniki.

Klasyczne, bezglutenowe naleśniki, które możecie jeść zarówno w wersji na słodko, jak i na słono.

Ja przygotowałam je dziś ze śliwkami, na które mamy sezon.

Smakowały obłędnie takie oblane śliwkowo-karmelowym sosem!

Idealny pomysł zarówno na leniwe śniadanie, jak i słodki obiad albo nawet deser.

Dla mnie naleśniki są pomysłem na każdą okazję!

A dla Was?

Ps. Wykorzystałam do nich mąkę Mehl Farine – mąkę uniwersalną do wszechstronnego użytku w kuchni.

Jest to idealny przepis na klasyczne bezglutenowe naleśniki!

Polecam!

SKŁADNIKI:

( 4-5 naleśników )

* mąka bezglutenowa Mehl Farine Schär – 110 g

* jajko L – 2 szt

* masło roztopione min. 82% – 3 łyżki

* mleko 3,2% – 300 ml

* olej do smażenia

+ śliwki, cukier, cynamon

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy ( jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt gęste – dodajemy mleka ).

Patelnię natłuszczamy.

Smażymy na złoto z 2 stron jak klasyczne naleśniki.

Podajemy z przesmażonymi na cukrze śliwkami z odrobiną cynamonu i cukrem pudrem.

Smacznego!

Ps. pamiętajcie, że mąki bezglutenowe zachowuję się inaczej niż mąki z dodatkiem glutenu, inaczej chłoną płyny, mają inną elastyczność po przyrządzeniu.

Ale absolutnie nie należy się ich bać!

Marka Schär ma w ofercie kilka różnych rodzajów mąki bezglutenowej i dobierając odpowiednią już żaden wypiek nie będzie nam straszny!

Przepis powstał we współpracy z marką Schär

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress