BURGERY Z CIECIERZYCĄ I GRILLOWANYM SEREM CAMEMBERT

Jesień i robiąca się szaruga za oknem to taki okres, kiedy zdecydowanie częściej mam ochotę na ostre jedzenie niżeli słodkie.

Z większą ochotą sięgam po warzywa korzenne, kasze, rozgrzewające zupy czy też sycące zapiekanki.

Dziś, zainspirowana współpracą z TESCOMA – markowym sklepem internetowym oferującym akcesoria kuchenne, przygotowałam przepis na fantastyczne, jesienne burgery.

Puszyste, domowe bułeczki z kurkumą i czarnuszką, wegetariańskie kotlety z ciecierzycy doprawione w orientalny sposób, odrobina przecieru z dyni dla złagodzenia smaku i grillowany ser camembert.

Połączenie niespotykane, ale zdecydowanie warte wypróbowania!

Mam nadzieję, że takie burgery nie jeden raz zagoszczą na Waszych stołach!

Ps. ich przygotowanie było dla mnie dużo łatwiejsze z użyciem moich nowych gadżetów dostępnych w sklepie TESCOMA.

Dzięki FOREMCE DO BURGERÓW każda sztuka jest równa, przed co wszędzie stopień wysmażenia jest równy.

Jest to szczególnie ważne w przypadku burgerów mięsnych. Myślałam, że będzie to tylko taki „bajer”, a jestem zachwycona tym prostym gadżetem i z całą pewnością będzie regularnie używany w kuchni ( w sobotę wypróbuję go przy grillu! ).

SILIKONOWA FOREMKA DO BUŁEK pomaga utrzymać idealny, równy kształt, dzięki czemu bułeczki rosną do góry i nawet te najbardziej delikatne nie rozlewają się na boki. 

Może być również wykorzystana w przypadku robienia np. słodkich drożdżówek.

Duża PATELNIA GRILLOWA błyskawicznie się nagrzewa, a smażenie na niej pozwala ograniczyć ilość tłuszczu w daniu, a zarazem przyrządzić grillowe dania w zaciszu własnego domu.

Dzięki zdejmowanym silikonowym rączkom może być stosowana również w piekarnikach.

Wszystkie te produkty do kupienia oczywiście w sklepie TESCOMA.

FOREMKI NA BUŁKI: https://www.tescomapolska.pl/forma-na-bulki-do-hamburgerow-della-casa

FOREMKA DO BURGERÓW: https://www.tescomapolska.pl/foremka-do-hamburgerow-presto

PATELNIA GRILLOWA: https://www.tescomapolska.pl/patelnia-do-grillowania-smartclick-42-x-28-cm

Teraz w związku z akcją TYDZIEŃ Z TESCOMĄ wszystkie produkty możecie kupić z 20% rabatem!

Tydzień z TESCOMĄ – przygotuj się na jesienne rabaty!

Zapraszam po przepis na te pyszne burgery!

SKŁADNIKI:

BUŁKI:

( 5 szt )

* mąka pszenna – 325 g
* letnia woda – 100 ml
* mleko – 75 ml
* świeże drożdże – 12 g
* jajko -1 szt
* cukier -1 łyżeczka
* sól – 1 łyżeczka
* oliwa z oliwek – 1 łyżka
* chili, czarnuszka, kurkuma
+ jajko do posmarowania

Świeże drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy na ok 15 minut.

Resztę mąki przesiewamy z solą oraz dużą szczyptą chili i płaską łyżeczką kurkumy, dodajemy letnią wodę, jajko, oliwę z oliwek oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ).

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu dzielimy na ok. 6 części, z każdej robimy kulę, a następnie rollujemy bułeczki

Układamy w foremce do bułek.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.

Układamy razem z silikonową foremką na patelni ( zdejmujemy rączki ).

Pieczemy ok.20-25 minut /180C.

BURGERY Z CIECIERZYCY:

* ugotowana kasza jaglana – 1,5 szkl
* ugotowana, namoczona przez noc ciecierzyca – 1,5 szkl
* jajko L – 1 szkl ( lub 2 mniejsze )
* bułka tarta – 3-4 łyżki
* maka pszenna – 1 czubata łyżka
* masło – 3 łyżki
* czosnek -2 ząbki
* cebula – 1 szt
* sól, pieprz, papryka, curry, kmin rzymski – do smaku

Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek.

Dodajmy paprykę, curry i kmin rzymski. Dodajemy do ugotowanej ciecierzycy i kaszy jaglanej.

Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz mąkę.

Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy niewielkie kotleciki pomagając sobie foremką do burgerów.

Ps. w przypadku takich wegeburgerów warto każdorazowo obsypać foremkę bułką tartą – będą się odklejały bez najmniejszego problemu!

Smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle.

DODATKOWO:

* ser camembert – 2 op

* puree z dyni ( upieczona z ziołami/przyprawami ), zblendowana dynia

* świeże zioła/kiełki

* sól, pieprz

CAŁOŚĆ:

Ser camembert grillujemy na delikatnie natłuszczonej patelni.

Jeszcze ciepłe bułki smarujemy odrobina puree z dyni, układamy burgery z ciecierzycy, przykrywamy grillowanym serem, dodajemy jeszcze odrobinę puree, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy kiełki, przykrywamy i zajadamy na gorąco.

Smacznego!

Przepis powstał we współpracy z marką TESCOMA.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress