CIASTO WANILIOWO-KAKAOWE Z PATELNI – bez pieczenia!

W kuchni dzieją się różne cuda, ale takich cudów pewnie jeszcze nie widzieliście!

Dziś mam dla Was przepis, jakiego jeszcze nie było – na ciasto z patelni!

Tak, tak, dobrze słyszycie – ciasto jest przygotowane na patelni.

I nie chodzi mi absolutnie o to, by  ciasto razem z patelnią włożyć do piekarnika, ale o to, by tego piekarnika wcale nie odpalać.

Można nawet powiedzieć i nie będzie to absolutnie kłamstwem, że ciasto zostało usmażone!

Też nie wierzyłam w to, że to się uda!

A jednak!

Nie tylko się udało, ale ciasto swoim smakiem zachwyciło całą rodzinę i przygotowałam je już kilka razy w różnych odsłonach ( z owocami również! ).

Ciasto jest łatwe i szybkie – idealnie dla niespodziewanych gości.

Mieszamy składniki, wylewamy i kilkanaście minut smażymy pod przykryciem.

I tyle!

Gotowe!

Polecam!

Koniecznie spróbujcie!

Zachwycicie wszystkich!

 

SKŁADNIKI:

( patelnia ok. 22-24 cm )

* jajko L – 3 szt

* cukier – 180 g

* jogurt naturalny – 250 g

* olej – 120 g

* wanilia

* mąka pszenna – 300 g

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* kakao – 25 g

* woda – 2 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jaja ucieramy z cukrem na puch.

Dodajemy jogurt, wlewamy olej, dodajemy wanilię – miksujemy.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy,.

Pamiętajcie, żeby zawsze miksować krótko – tylko do połączenia składników.

Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao oraz wodę, mieszamy.

Patelnię natłuszczamy obficie, wylewamy  jasną masę.

Na wierzch wylewamy ciemną – możemy to zrobić w różnych odstępach tworząc mozaikę.

Przykrywamy pokrywką ( dokładnie ), smażymy na najmniejszym ogniu przez ok. 30 – 35 minut.

UWAGA!

Jeśli spód zacznie nam się zbyt przypiekać ciasto możemy odwrócić na drugą stronę na ostatnie 10 minut.

Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Monika
    28 kwietnia 2020 at 13:15

    Nie zrobiłabym nigdy tego ciasta gdyby nie koronawirus i, to że pomału mi od…****
    Myślałam, że to będzie coś jak ciasto z mikrofali, da się zjeść ale nam nie smakuje. A tu? Ogromne zaskoczenie i niesamowicie dobre ciacho!! Bardzo dziękuję za przepis, a wszystkim, którzy się jeszcze wahają – gorąco POLECAM! 👍😊

  • Reply
    Anna
    9 października 2020 at 16:45

    Właśnie zrobiłam, by się przekonać bo ciasto z patelni wydawało mi się absurdem. Wyszło kapitalne, nie do wiary ☺️ zamiast jogurtu dałam śmietanę 12% bo jogurtu nie miałam, na dno patelni dałam krążek z papieru do pieczenia, by się nie przypaliło. Ciasto ma smak niesamowity, myślę że jest smaczniejsze niż z piekarnika. Dziękuję i polecam ☺️

    • Reply
      Ostra na Słodko
      9 października 2020 at 16:46

      ależ miło to czytać!!!! <3 <3 <3
      Dziękuję!
      Dobry patent z tym papierem!

  • Reply
    Marta
    25 marca 2021 at 20:32

    Kompletna klapa. Zrobiłam jak w przepisie odmierzając gramy a wyszedł słodki omlet. Dół się spalił mimo najmniejszego ognia a po wyrośnięciu całkiem opadło. Lipa.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress