HISZPAŃSKIE FILLOAS Z TWAROGIEM I FIGAMI – kuchnia hiszpańska

W swojej kuchni uwielbiam inspirować się podróżami – zarówno tymi, które już za mną, jak i tymi, które dopiero na liście marzeń!

Dziś w taką kulinarną podróż zabieram Was tam, skąd niedawno wróciłam – z Hiszpanii.

Znalezione obrazy dla zapytania hiszpania flaga

Przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, hiszpańskie naleśniki FILLOAS z twarożkiem i soczystymi figami.

To było prawdziwe niebo w gębie!

FILLOAS ( cyt. fijoasz ) to naleśniki pochodzące z Galicji, północnego regionu półwyspu.

W kuchni hiszpańskiej znajdziemy tradycyjne CREPES, jak i właśnie FILLOAS.

Co je różni?

Te drugie są zdecydowanie słodsze, ponieważ do ciasta dodaje się cukier.

Istnieje też wytrawna wersja – przygotowana na bulionie.

Tradycyjnie podawane są jesienią i zimną, w czasie karnawału.

Ja dodałam do nich ulubiony tłusty ser utarty z cukrem pudrem i żółtkiem oraz soczyste figi, za którymi zawsze tęsknię po urlopie.

Często w Hiszpanii, na targach można zobaczyć figi podpisane brevas – są to owoce figowca pochodzące z pierwszych zbiorów.

Koniecznie spróbujcie naleśniki w takim wydaniu!

Ps. ta piękna zastawa, którą widzicie na zdjęciu, to nic innego jak 100% organiczna, pochodząca z recyklingu zastawa marki KOZIOL pochodząca ze sklepu Centrum Entuzjastów Caravaningu.

KOZIOL jest niemiecką marka specjalizującą się w produkcji rzeczy do kuchni, łazienki oraz ogrodu.

Zaskakuje taką niezwykłą formą, żywymi kolorami oraz wysoką funkcjonalnością – wszystko to oczywiście z dbałością o zachowanie najwyższych standardów i wszelkich norm jakości, w trosce o bezpieczeństwo środowiska.

Kolekcja „Organic” produkowana jest w Niemczech z nowego ekologicznego materiału wytwarzanego na bazie celulozy.

Materiał ten jest w 100% recyklingowalny, ekstremalnie trwały, nie zawiera szkodliwych substancji dla człowieka i środowiska, nadaje się do kontaktu z żywnością. 

Bez problemu można go myć w zmywarce!

Jest smakowo neutralny.

Świetny dla osób, które dbają o środowisko i cenią ekologię.

Ps. naczynia są na tyle lekkie, że można bez problemu spakować je do koszyka na piknik czy wyjazd na urlop!

Więcej naczyń ( i nie tylko KOZIOL ) zobaczcie TUTAJ

 

SKŁADNIKI:

( ok. 15 szt )

* mąka pszenna – 10 łyżek

* cukier – 5 łyżek

* mleko – 300 ml

* woda – 250 ml

* jajka – 6 szt

* sól – 1 szczypta

* oliwa do smarowania patelni

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z cukrem i solą.

Osobno roztrzepujemy jajka.

Wodę mieszamy z mlekiem.

Do mąki dodajemy jajka i nie przerywając mieszania wlewamy mleko z wodą – cały czas dokładnie mieszamy.

Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Smażymy cienkie naleśniki na natłuszczonej patelni.

Tak jak mówiłam – jak dodałam do nich twaróg utarty z żółtkami i cukrem pudrem , świeże figi oraz porzeczki.

Wy możecie pokusić się o dobry dżem, powidła, krem czekoladowy albo zjeść zwyczajnie z cukrem pudrem – będziecie zachwyceni!

Polecam!

Wpis powstał we współpracy z Centrum Entuzjastów Caravaningu

Centrum Entuzjastów Caravaningu

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress