DOMOWE BURGERY WIEPRZOWE – najlepsze!

Wielokrotnie już Wam pisałam w ostatnim czasie, że od jakiegoś czasu zdecydowanie większą ochotę mam na dania ostre, niż na słodkości ( czy to oznaka nadchodzącej zimy?! #strach ).

Tydzień temu pokazałam Wam genialny przepis na pyszne wegetariańskie burgery, które zrobiły furorę!

Dziś mam dla Was przepis na równie pyszne, ale tym razem mięsne burgery przygotowane trochę w orientalny sposób nawiązujący do mojej ukochanej, tajskiej kuchni.

Soczysty, aromatyczny kotlet, chrupiąca świeża bułka, warzywa i duża ilość ciągnącego się sera – czyż nie cieknie Ci ślinka od samego patrzenia?!

Powinna!

Do zrobienia domowych burgerów zainspirowała mnie współpraca z marką BLAUPUNKT i nowy sprzęt, który trafił do mojej kuchni.

Tym razem szeregi sprzętów zasiliła MASZYNKA DO MIELENIA.

To chyba jedyny sprzęt, którego jeszcze nigdy nie miałam w swojej kuchni – serio!

Śmiałyśmy się z mamą, bo do jej zakupu przymierzałyśmy się od kilku lat!

Posiadam model FMM501.

Urządzenie to ma moc potrafiącą dojść do 2000W – jest to ważny parametr, na który z całą pewnością powinniście zwrócić uwagę przy wyborze maszynki do mielenia.

Może ona pracować z dwoma prędkościami i jest wyposażona w funkcję rewers czyli tryb wsteczny.

Jest to funkcja niezwykłe przydatna wtedy, kiedy produkty zablokują się w komorze mielenia ( co mi się jeszcze nie zdarzyło ).

Zestaw zawiera 3 sita ze stali nierdzewnej o różnych średnicach ( 3,5 i 7 mm ), a także niezwykle ostre noże, popychacz i nasadkę do robienia kiełbasek.

Metalowa komora mielenia i tacka podajnika są gwarancją długiej i bezawaryjnej pracy.

Urządzenie to, dzięki swojej mocy pozwala na zmielenie do 2 kg mięsa, owoców, warzyw czy też orzechów albo maku w ciągu minuty (  1 minuty!!! ).

Działa niezwykle szybko i wydajnie, a do tego bardzo dokładnie mieli.

Mimo tak wysokiej wydajności nie jest głośna  ( choć z całą pewnością do bardzo cichych nie należy ).

Głośność nie przekracza 80 dB – dzięki czemu nie jest uciążliwa dla kucharza czy domowników.

Tak jak już pisałam powyżej ta maszynka nie jest tylko maszynką do mielenia mięsa na kotlety.

Oczywiście wiadomo, że pewnie do mięsa będzie używana najczęściej, no bo przecież spaghetti, lasagne, pyszne pulpety w sosie koperkowym czy też zapiekanki bez mielonego mięsa się nie obejdą.

Nie będzie jednak również problem z mieleniem maku na święta do makowców, orzechów do ciast czy też warzyw i owoców na przeciery. 

W każdy przypadku będzie działać niezawodnie!

Maszynka jest niewielka, zmieści się bez problemu w małej kuchennej szafce czy na blacie.

Swoim designem pasuje do każdej kuchni.

Kosztuje tylko ok. 250 zł!

Niewielki koszt, a sprzęt naprawdę porządnej jakości!

Maszynkę możecie kupić TUTAJ

Polecam!

A teraz zapraszam na te fantastyczne burgery, bo pewnie już głodnieliście!

SKŁADNIKI:

* bułki hamburgerowe – ja zawsze piekę ze swojego, sprawdzonego TEGO przepisu.

Tym razem nie dodałam jednak kurkumy, a czarnuszkę zastąpiłam sezamem.

KOTLETY WIEPRZOWE:

* mięso wieprzowe – szynka lub łopatka – ok. 1 kg

* świeży imbir ( korzeń )

* świeża chili

* sos sojowy

* czosnek

* olej do smażenia

DODATKI:

* ser żółty ( uwielbiam Szwajcar, z dziurami )- genialnie się topi!

* jajka – na sadzone

* świeże warzywa: pomidor, ogórek, koper, świeża sałata

* majonez + jogurt naturalny +  czosnek + świeży koper

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

KOTLETY WIEPRZOWE:

Mięso mielimy w maszynce do mielenia na sitku o średnich oczkach.

Zmielone mięso doprawiamy świeżo tartym imbirem, sosem sojowym, posiekanymi papryczkami chili oraz rozgniecionym czosnkiem.

Pieprzymy do smaku oraz ewentualnie solimy ( pamiętajcie jednak, że sos sojowy jest słony ).

Celowo nie piszę tutaj ilości, gdyż możemy dostosować to do siebie.

Wyrabiamy masę w rękach – robimy to do momentu aż mięso zacznie się fajnie, bez problemu formować.

 Formujemy okrągłe, lekko spłaszczone kotlety, wielkością dopasowane do bułek.

Smażymy z dwóch stron na natłuszczone, grillowej patelni.

SOS: Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, rozgniecionym czosnkiem oraz posiekanym koperkiem.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

CAŁOŚĆ:

Smarujemy sosem , układamy sałatę, dodajemy mięso.

Przykrywamy usmażonym jajkiem sadzonym m, dodajemy świeże warzywa oraz ser ( dużo sera! ),

Przykrywamy, wkładamy na 2-3 minuty do nagrzanego na 200 piekarnika.

Zajadamy gorące!

Przepis powstał we współpracy z marką BLAUPUNKT 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress