NAJLEPSZE, WEGAŃSKIE MUFFINY CZEKOLADOWE

W tych muffinkach totalnie się zakochacie – to zdecydowanie najlepsze, co mogę powiedzieć o nich na początek!

Obłędnie czekoladowe!

Bardzo wilgotne!

Ciężkie, ale zarazem cały czas puszyste!

Bardzo długo trzymają świeżość!

Wszystkie składniki macie w lodówce!

Robi się je błyskawicznie!

I tak samo błyskawicznie znikają!

Nie zawierają jajek i innych produktów pochodzenia zwierzęcego – są więc wegańskie i idealnie nadają się np. dla alergików.

Koniecznie spróbujcie!

Gwarantuję, że będą to jedne z Waszych ulubionych muffin czekoladowych!

SKŁADNIKI:

( 16 szt )

( wszystkie składniki, tak jak w przypadku ciasta jogurtowego odmierzamy w kubeczku – może to być kubek po jogurcie, śmietanie lub ulubiony kubek do kawy ).

* mąka pszenna – 1,5 kubka

* cukier – 3/4 kubka

* cukier waniliowy – 1 łyżką

* kakao – 3 łyżki

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* olej roślinny – 1/3 kubka

* ocet winny, balsamiczny, jabłkowy lub sok z cytryny – 1 łyżka

* zimna woda – 1 kubek

* sól- 1 szczypta

+ dodatki – u mnie Oreo i maliny

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Suche składniki przesiewamy, dodajemy mokre, mieszamy rózgą ( krótko, tylko do połączenia ).

Wylewamy do natłuszczonych foremek wysypanych bułką tartą ( lub papilotek ).

Układamy dodatki.

Pieczemy ok. 30-35 minut/180C z termoobiegiem.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress