MESKOUTA – MAROKAŃSKIE CIASTO POMARAŃCZOWE / kuchnia marokańska

No i zaczynamy serię pysznych, marokańskich przepisów.

Od czego innego miałabym zacząć, jak nie od słodkości?!

Dziś zapraszam Was na przepyszne marokańskie ciasto MESKOUTA.

Meskouta jest super szybkim i bardzo łatwym ciastem – do zrobienia dosłownie w kilka minut.

Intensywnie pomarańczowe i bardzo pachnące.

Słodkie – jak na marokańskie desery przystało!

Jest to ciasto idealne dla niespodziewanych gości – gorąco polecam!

Spróbujcie!

Na bank nie pożałujecie!

SKŁADNIKI:

* sok pomarańczowy – 120 ml

* skórka z pomarańczy

* jajko L – 4 szt

* cukier – 300 g

* olej – 20 ml

* mąka pszenna – 250 g

* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki

* sól – 1 szczypta

* wanilia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Piekarnik rozgrzewamy do 180C.

Sok wyciskamy, skórkę  ścieramy.

Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, stopniowo wlewamy olej.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.

Wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy skórkę i wanilię – mieszamy na gładką masę.

Wylewamy na blachę, pieczemy ok. 40 minut ( do suchego patyczka ).

Smacznego!

Przepis inspirowany przepisem z bloga: The Spource Eat

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress