SERNIK KOKOSOWY NA KRUCHYM, CZEKOLADOWYM, CIEŚCIE

Dobrze wiecie, że to serniki są moimi ukochanymi ciastami i na bloga najchętniej wrzucałabym codziennie nowy przepis właśnie na ciacha!

Ale nie nie!

Urozmaicenie musi być!

Dziś na bloga przygotowałam Wam przepis na kolejnym sernik kokosowy ( jeden już jest TUTAJ ).

Czekoladowy, kruchy spód pokryty kokosową masą i chrupiącą kruszonką jest idealnym pomysłem na każdy dzień!

Zachwyci każdego!

Ps. kruche ciasto można przygotować wcześniej i zamrozić – świetny patent!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 250 g

* masło min.82% – 120 g

* smalec – 1 łyżka

* cukier puder – 100 g

* żółtko – 1 szt ( jeśli duże, 2 jeśli małe )

* kwaśna, gęsta śmietana 18% – 3 łyżki

* kakao gorzkie – 2 łyżki

* proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka

KOKOSOWA MASA SEROWA:

* twaróg 3x mielony wiaderkowy – 1 kg

* jajka M – 6 szt

* cukier drobny – 1,5 szkl

* masło min. 82% – 80 g

* wiórki kokosowe – 100 g

* mleczko kokosowe w puszce – 250 ml

* mąka pszenna – 2 łyżki

* mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Wszystkie składniki szybko zagniatamy ( możemy to robić robotem ), formujemy kulę, dzielimy na 2 części, zawijamy w folię, mocno chłodzimy .

KOKOSOWA MASA SEROWA:

Składniki wyciągamy wcześniej z lodówki.

Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy łyżka po łyżce ser, miksujemy.

Wbijamy jajka, wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy wiórki.

Wsypujemy przesiane mąki – wszystko razem miksujemy ( nie długo, ale dokładnie ).

CAŁOŚĆ:

Na spód blachy wyciągamy połowę ciasta ( możemy wylepić lub zetrzeć ).

Wylewamy masę serową, ścieramy drugą porcję ciasta.

Pieczemy ok. 60 minut w 160C ( w połowie pieczenia dodaję termoobieg ).

Studzimy w uchylonym piekarniku.

Zajadamy!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress