Dobrze wiecie, że to serniki są moimi ukochanymi ciastami i na bloga najchętniej wrzucałabym codziennie nowy przepis właśnie na ciacha!
Ale nie nie!
Urozmaicenie musi być!
Dziś na bloga przygotowałam Wam przepis na kolejnym sernik kokosowy ( jeden już jest TUTAJ ).
Czekoladowy, kruchy spód pokryty kokosową masą i chrupiącą kruszonką jest idealnym pomysłem na każdy dzień!
Zachwyci każdego!
Ps. kruche ciasto można przygotować wcześniej i zamrozić – świetny patent!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 250 g
* masło min.82% – 120 g
* smalec – 1 łyżka
* cukier puder – 100 g
* żółtko – 1 szt ( jeśli duże, 2 jeśli małe )
* kwaśna, gęsta śmietana 18% – 3 łyżki
* kakao gorzkie – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
KOKOSOWA MASA SEROWA:
* twaróg 3x mielony wiaderkowy – 1 kg
* jajka M – 6 szt
* cukier drobny – 1,5 szkl
* masło min. 82% – 80 g
* wiórki kokosowe – 100 g
* mleczko kokosowe w puszce – 250 ml
* mąka pszenna – 2 łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy ( możemy to robić robotem ), formujemy kulę, dzielimy na 2 części, zawijamy w folię, mocno chłodzimy .
KOKOSOWA MASA SEROWA:
Składniki wyciągamy wcześniej z lodówki.
Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy łyżka po łyżce ser, miksujemy.
Wbijamy jajka, wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy wiórki.
Wsypujemy przesiane mąki – wszystko razem miksujemy ( nie długo, ale dokładnie ).
CAŁOŚĆ:
Na spód blachy wyciągamy połowę ciasta ( możemy wylepić lub zetrzeć ).
Wylewamy masę serową, ścieramy drugą porcję ciasta.
Pieczemy ok. 60 minut w 160C ( w połowie pieczenia dodaję termoobieg ).
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Zajadamy!
Smacznego!
No Comments