EKLERKA – budyniowe ciasto bez pieczenia

Ajj, rozszalała się moja mama z przepisami na bloga!

Razem z koleżankami z pracy szukają inspiracji wśród znajomych i co chwilę któraś z nich przynosi przepis na nowe ciacho.

Przyznaję, że jedne bardziej mi smakują, inne zdecydowanie mniej.

Dzisiejsze jest jednak totalnym strzałem w 10!

Mamy dla Was przepis na genialne, szybkie ciasto bez pieczenia.

Delikatny spód, pyszna budyniowa masa i lekka pianka pokryta czekoladą to prawdziwy raj dla podniebienia przypominający znane wszystkich słodkie eklerki.

Dla mnie bomba!

Spróbujcie i Wy!

Polecam!

SKŁADNIKI:

(24×28)

KREM BUDYNIOWY:

żółtko – 5 szt

* mleko 3,2% – 500 ml

* masło min.82% – 200 g

* wanilia – ziarna lub esencja

* cukier – 5 – 6 łyżek

* mąka ziemniaczana – 2 niezbyt czubate łyżki

PIANKA ŚMIETANOWA:

* śmietana 30% – 660 ml

* cukier puder – 2-3 łyżki

* żelatyna – 3 łyżeczki

* gorąca woda – 4 łyżki

DODATKOWO:

* kruche ciastka / herbatniki – 400 g

* mleko – 6 łyżek

* czekolada gorzka – 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na blasze wyłożonej papierem układamy obok siebie herbatniki.

Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną, resztę gotujemy z cukrem i ziarnami wanilii.

Rozrobione żółtka wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając grzejemy do zagotowania i zgęstnienia.

Uważajcie, by nie przypalić!

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masło ucieramy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń.

Wyciągamy na ciastka, wygładzamy, układamy kolejną warstwę herbatników.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.

Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder, następnie wlewamy schłodzoną żelatynę wcześniej jednak hartując masę.

Wyciągamy na herbatniki, wygładzamy, przykrywamy ostatnią warstwą ciastek.

Polewamy czekoladą rozpuszczoną na kąpieli wodnej z mlekiem.

Ostawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress