PULPECIKI Z INDYKA Z MAKARONEM ORZO I SOSEM JOGURTOWYM

Od czasu chodzenia na siłownie wróciłam ( albo cały czas się staram! ) do regularnego jedzenia.

Kiedyś śmiałam się z tych, którzy pakowali jedzenie w pojemniczki na kilka posiłków, dziś robię dokładnie tak samo.

Za każdym razem staram się urozmaicać swój posiłek dbając by był nie tylko zdrowy, ale i smaczny.

Choć p[przyznaję, że teraz w tym okresie kwarantanny nie jest łatwo.

Dziś przygotowałam dla was przepis na pyszny obiad – drobiowe pulpeciki z makaronem orzo i sosem jogurtowym.

Danie lekkie, ale sycące.

Idealne na obiad, albo kolację na ciepło. 

Zamiast makaronu możecie oczywiście podać je z ryżem ugotowanym na sypko, ulubioną kaszą czy też ziemniaczkami.

Gorąco polecam.

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( dla 3 osób )

* zmielony udziec z indyka – 750 g

* cebula biała – 2 szt

* jajko L – 2 szt

* czosnek – 3 ząbki

* bułka tarta – 4 łyżki

* sól

* pieprz

* świeży koperek

DODATKOWO:

* makaron orzo – 300 g

* jogurt grecki

* sól, pieprz

* czosnek

* koper

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

PULPECIKI:

Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.

Mięso mielone mieszamy z cebulą i czosnkiem, dodajemy sól, pieprz, posiekamy koper i bułkę tartą.

Wbijamy jajka – wyrabiamy bardzo dokładnie na elastyczną, dobrze formującą się masę.

Formujemy pulpeciki.

Układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem.

Pieczemy ok. 40 minut w 180C ( obracamy w trakcie pieczenia ).

Jeśli nie zależy Wam na zmniejszeniu kalorii możemy je śmiało usmażyć na patelni.

SOS JOGURTOWY:

Jogurt grecki mieszamy z posiekanym czosnkiem, solą pieprzem i świeżym koperkiem.

CAŁOŚĆ:

Pulpeciki podajemy na gorąco z ugotowanym al dente makaronem oraz sosem jogurtowym.

Możemy oczywiście dodać do tego świeżą sałatę np. roszponkę lub inne ulubione dodatki.

Polecam!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress