TOSTY FRANCUSKIE Z DŻEMEM – najlepsze niedzielne śniadanie na słodko

Tosty francuskie, choć nazwa brzmi tak bardzo Ę Ą nie jest to nic innego jak grzanki z pieczywa moczonego w jajku i smażonego na dobrym maśle. 

Pieczywo wcale nie musi być świeże – wręcz przeciwnie, śmiało możemy wykorzystać do tego celu lekko czerstwe już pieczywo zalegające nam w chlebaku.

Podane z cukrem pudrem albo dżemem, nutellą, kremem orzechowym albo na słono – są idealnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i podwieczorek, czy też kolację na ciepło!

Każdy z przyjemnością będzie zajadał!

Koniecznie wypróbujcie!

SKŁADNIKI:

* pieczywo – świetnie sprawdzi się chałka
* jajka
* mleko 
* masło klarowane do smażenia
* sól

* + ulubione dodatki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka roztrzepujemy z mlekiem i szczyptą soli, moczymy pokrojone na kromki pieczywo ( świetnie sprawdzi się chałka! ).

Smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle klarowanym ( polecam użyć klarowane, gdyż nie pali się szybko! ).

Podajemy z ulubionymi dodatkami!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress