FIT KNOPPERS – najlepszy przepis!

Wy nawet nie wiecie jak ja się cieszę, że seria FIT przepisów tak bardzo podbiła Wasze serca!

I dobrze – bo obiecuję, że takich FIT przepisów będzie zdecydowanie więcej na blogu!

Dziś przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciacho inspirowane popularnym, znanym i lubianym batonikiem Knoppers.

WPIS NIE JEST WPISEM SPONSOROWANYM PRZEZ MARKĘ.

Połączyłam w nim to co kocham najbardziej – czyli serniki ( bo wiecie, że ja serniki kocham miłością bezgraniczną! ) czekoladę i orzeszki.

Ciasto zostało przygotowane w zdrowszej, lżejszej, bardziej dietetycznej wersji – koniecznie ją wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało!

Polecam!

SKŁADNIKI:

( foremka 22×26 ) 

SPÓD:

* płatki owsiane – 220 g

* gorzkie naturalne kakao –  1 pełna łyżka

* jogurt naturalny 0% – 100 g

* żółtko M – 3 szt

* masło orzechowe naturalne – 3 łyżki

* słodzidło – erytrytol, ksylitol lub cukier – do smaku ( ok. 80 g )

* sól – 1 spora szczypta

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

MASA SEROWA:

* chudy twaróg – 350 g

* białko – 3 szt ( to, które zostało )

* całe małe jajko – 1 szt

* słodzidło – do smaku ( ok. 80 g )

* budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru – 1 op / 40 g

POLEWA CZEKOLADOWA Z ORZECHAMI:

* orzeszki ziemne niesolone – 100 g

* czekolada mleczna – 200 g

* mleko – ok. 100 ml

 
 
Wybierz sobie blender w Media Markt!

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Płatki owsiane mielimy.

Dodajemy pozostałe składniki, wszystko blendujemy ( będą i mogą być widoczne kawałeczek płatków owsianych ).

Wylepiamy foremkę wyłożoną papierem, odstawiamy do lodówki.

MASA SEROWA:

Twaróg mieszamy z białkami i jajkiem.

Dodajemy słodzidło i budyń, blendujemy.

Wylewamy na zimny spód.

Pieczemy ok. 35 minut w 180C. Studzimy.

POLEWA:

Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej z mlekiem.

Orzeszki prażymy na patelni, studzimy, kroimy. 

Tak – podprażcie sobie orzeszki – wydobędziecie z nich cały smak i będą zdecydowanie fajniej chrupały.

Mieszamy z rozpuszczoną czekoladą i oblewamy całość.

Chłodzimy.

Smacznego!

Zobaczcie też inne FIT ciacha, które ostatnio zrobiły furorę!

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Aga
    12 września 2020 at 13:23

    Sylwia, mam pytanie. Jestem na etapie spodu. Leży w lodówce w tej chwili. Ale coś chyba jest nie tak. Wykonanie spodu kosztowało tak dużo pracy, wysiłku i czasu że odechciewa mi się powtórzyć ten proces w przyszłości. Czy proporcje na pewno są ok? Mój blender kielichowy klęknął. O mało nie spaliłam motoru tak gęste i suche było to ciasto. Nie dało się tego uratować. Druga próba z ręcznym blenderem poszła równie ciężko. To nie może być aż tak ciężkie. Powiedz jak ty to robisz?

  • Reply
    Anonim
    7 maja 2023 at 23:12

    Czy białko ma być ubite?

  • Skomentuj Aga Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress