TARTA ŻURKOWA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ – idealny pomysł na Święta Wielkanocne

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami.

I choć w tym roku będą inne niż wszystkie Święta dotychczas, to jednak mam nadzieję, że spędzicie je z uśmiechem od ucha do ucha.

W zdrowiu – bo to najważniejsze.

Rodzinnych zjazdów pewnie nie będzie, ale niech na stole mimo wszystko nie zabraknie pyszności, które oczarują najbliższych!

Mam dla Was pomysł na coś pysznego!

Specjalnie z myślą o Świętach Wielkanocnych razem z marką Pamso przygotowałam dla Was przepis na przepyszną wielkanocną tartę.

Pamso to producent wyrobów mięsno-wędliniarskich opartych na staropolskiej recepturze.

W ofercie znajduje się ponad 150 różnych wyrobów, jednak na szczególne wyróżnienie zasługują markowe linie „Z natury” „Podkomorzy”, „Wiejskie Smaki” i „Krucha”.

 Nowością jest rozszerzenie oferty firmy o wyroby garmażeryjne (kluski śląskie, kopytka, krokiety, kotlety, pierogi, udka faszerowane, paszteciki) oraz dania gotowe pod marką Od Tereski (naleśniki, knedle, cepeliny i sałatki).

Zobaczcie: tutaj

Delikatne kruche ciasto i przepyszny farsz, który faktycznie smakuje jak najlepszy żurek.

Z dużą ilością świeżego czosnku, najlepszej jakości białą kiełbasą, jajkiem i całkiem sporą szczyptą majeranku.

Ps. Biała kiełbasa Pamso to aż 90% mięsa!

I to widać gołym okiem po otwarciu opakowania – kiełbasa jest niesamowicie świeża i wyjątkowo delikatna.

Nie trzeba jej gotować – wystarczy parzyć ok. 25 minut w 80C.

Gwarantuję, że wszyscy, którzy spróbują będą zachwyceni!

Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO:

* mąka pszenna – 250 g

* masło -min.82% – 150 g

* żółtko – 2 szt

* majeranek – 1 łyżeczka

* sól

* zimna woda – 1 łyżka

FARSZ:

* biała kiełbasa Pamso – 5 szt ( w zależności od wielkości ) 

* jajka na twardo – 5 szt

* świeże zioła

MASA ŻURKOWA:

* zakwas na żurek – 200 ml

* mąka pszenna – 2 łyżki

* masło min.82% – 2 łyżki

* śmietana gęsta, kwaśna – 4 łyżki

* jajko – 2 szt

* czosnek – 4 ząbki

* majeranek – 1 łyżeczka

* sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUCHE CIASTO:

Wszystkie składniki bardzo szybko wyrabiamy, zawijamy w folię, odstawiamy na pól godziny do mrożenia.

Po tym czasie wylepiamy formę do pieczenia, nakłuwamy.

Podpiekamy ( obciążamy papierem z grochem ) ok. 20 minut w 200C.

MASA ŻURKOWA:

Z masła i mąki robimy tradycyjną zasmażkę, wlewamy zakwas i energicznie mieszamy.

Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozgnieciony czosnek, majeranek, kwaśną śmietanę oraz roztrzepane jajka.

Wszystko dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Na kruche ciasto wylewamy masę żurkową.

Układamy pokrojoną białą kiełbasę oraz jajka, dodajemy świeże zioła, kolorowy pieprz i pieczemy ok. 30-40 minut w 180C.

Smacznego!

Zapraszam na fanpage marki Pamso po więcej informacji na temat wyrobów.

FACEBOOK PAMSO

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress