MAKARON Z ZIELONYMI WARZYWAMI ( BRUKSELKĄ, GROSZKIEM I CUKINIĄ )

Za oknem piękna wiosna, a co za tym idzie na blogu robi się coraz bardziej zielono.

W moim menu zawsze gościło dużo warzyw i te warzywa staram się przemycać wszędzie, gdzie tylko się da.

Dziś mam dla Was przepis z dodatkiem warzywa, które jedni kochają ( tak jak ja! ) , a inni nienawidzą.

Mowa o brukselce.

Brukselka choć jest malutka ma w sobie cały ogrom witamin!

Posiada właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza obecności sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.

Oprócz całej gamy witamin posiada również sporą ilość kwasu foliowego – składnika tak ważnego w diecie kobiet w ciąży.

Dodatkowo można ją jeść na surowo!

Naprawdę warto się z nią polubić i wprowadzić do swojej diety.

U mnie z dodatkiem makaronu, cukinii, groszku oraz świeżej roszponki – na zielono!

Można powiedzieć taka lekka sałatka na ciepło.

Koniecznie spróbujcie!

Świetny pomysł na lekki, dietetyczny obiad.

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* makaron muszelki – 200 g

* brukselka – 200 g

* mała cukinia

* zielony groszek ( może być mrożony )

* świeża roszponka

* miód wielokwiatowy – 1 łyżka

* sól, pieprz, czubryca zielona

* sok z cytryny

* oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy.

Dodajemy brukselkę oraz miód i przesmażamy kilka minut.

W tym czasie gotujemy makaron al dente.

Wrzucamy groszek, a po chwili dodajemy cukinię pokrojoną w księżyce, doprawiamy czubrycą, solą i pieprzem.

Skrapiamy odrobią soku z cytryny.

Mieszamy z ugotowanym makaronem oraz roszponką.

Podajemy na ciepło.

Smacznego!

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress