SERNIK NA ZIMNO Z MANDARYNKAMI

Sezon na mandarynki powoli się kończy, dlatego postanowiłam zakończyć go w iście królewski sposób – serniczkiem.

Na jeden z cieplejszych dni przygotowałam przepyszny sernik na zimno, który nie tylko świetnie smakował, ale i genialnie ( i zaskakującą ) wyglądał!

Okazał się fantastycznym pomysłem do kawki.

Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie – gwarantuję, że z małą instrukcją krok po kroku bez problemu sobie każdy z nim poradzi.

Gorąco polecam!

 Taki sernik na zimno możecie zrobić również z brzoskwiniami albo nektarynkami – będzie równie zachwycający!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

SPÓD:

* herbatniki ( zmieszałam maślane z kakaowymi ) – 250 g

* masło – 110 g

ŚRODEK:

* mandarynki – 6 szt

* jogurt naturalny gęsty – 400 g

* śmietanka 30% – 250 ml

* cukier puder – 50 g

* sok z cytryny

* wrzątek – 150 ml

* galaretka przezroczysta – 1 szt

WIERZCH:

* mandarynki w syropie – 1 puszka

* galaretka brzoskwiniowa – 1 szt

* wrzątek – 350 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Herbatniki mielimy, zalewamy roztopionym masłem, wylepiamy spód, chłodzimy.

ŚRODEK:

Mandarynki układamy tak jak na zdjęciu poniżej.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem dodając pod koniec jogurt naturalny gęsty.

Wlewamy odrobinę soku z cytryny i rozpuszczoną wcześniej we wrzątku, tężejącą, zimną galaretkę.

Całość wlewamy do formy z mandarynkami i wstawiamy do lodówki do stężenia.

WIERZCH:

Mandarynki z puszki układamy na wierzchu.

Zalewamy tężejącą galaretką brzoskwiniową.

Ps. Sok z mandarynek możemy wykorzystać do przygotowania galaretki – ważne tylko, by nie przekroczyć ilości płynu.

Chłodzimy i zajadamy!

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Ola
    4 maja 2020 at 17:22

    W części przepisu „wierzch” jest błąd, chyba że naprawdę zalewamy galaretkę ponad trzema litrami wody…

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress