CIASTO Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ I CYTRYNOWĄ PIANKĄ – bez pieczenia!

Trochę wstyd się przyznać, ale ostatnio to mama piecze większość ciast dla mnie ( tak, tak! ).

Dziś znów coś dla Was przygotowała!

Tym razem mamy dla Was przepyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia.

Herbatnikowy, kruchy spód pokryty truskawkową masą i lekką, orzeźwiającą, cytrynową pianką.

Do tego cieniutka warstwa galaretki.

 

Ciasto łatwe, szybkie, no i oczywiście pyszne!

Jedno z pyszniejszych truskawkowych ciast bez pieczenia na tym blogu!

Gorąco polecam!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

SPÓD:

* kruche herbatniki – 20 szt

MASA TRUSKAWKOWA:

* świeże truskawki – 800 g

* galaretka truskawkowa – 2 szt

* cukier puder – 2-3 łyżki ( do smaku ).

PIANKA CYTRYNOWA:

* śmietana 30% – 500 ml

* galaretka cytrynowa – 2 op

* cukier puder – 1-2 łyżki ( do smaku ).

DODATKOWO:

* galaretka truskawkowa -1  op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki.

MASA TRUSKAWKOWA:

Truskawki miksujemy na mus, dodajemy cukier, podgrzewamy do zagotowania, zdejmujemy.

Dodajemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia.

Odstawiamy do tężenia, a następnie wylewamy na herbatniki. Chłodzimy.

Tutaj dodatkowo możemy na masie położyć plasterki truskawek.

CYTRYNOWA PIANKA:

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder.

Wlewamy zimną ( płynną, ale już tężejącą ) galaretkę i dokładnie miksujemy.

Wylewamy na masę truskawkową, odstawiamy do chłodzenia ( całkowitego tężenia ).

DODATKOWO:

galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia, zalewamy schłodzone ciasto.

Chłodzimy ponownie.

Smacznego!

Zobaczcie też inne truskawkowe przepisy na blogu!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress