CIASTO Z KREMEM BUDYNIOWYM I MUSEM TRUSKAWKOWYM

Myślałam, że seria truskawkowych przepisów już się u mnie skończyła, ale nie!

Jeszcze będę miała dla Was kilka słodkości z tymi owocami lata. 

Dziś zapraszam na przepyszne ciacho z kremem budyniowym i truskawkowych musem.

Na kakaowym biszkopcie.

Śmiało można zrobić je również bez pieczenia – wystarczy biszkopt zastąpić herbatnikami lub gotowymi biszkoptami.

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

( 24×28 )

BISZKOPT KAKAOWY:

* jajko – 6 szt

* mąka pszenna – 100 g

* cukier – 120 g

* kakao – 3 łyżki

KREM BUDYNIOWY:

* mleko – 1 l

* budyń śmietankowy bez cukru – 120 g

* mąka pszenna – 30 g

* żółtko – 5 szt

* cukier – 150 g

* masło – 250 g

MUS TRUSKAWKOWY:

* truskawki – 1 kg

* galaretka truskawkowa – 2 op

* cukier – 4 łyżki

PONCZ:

* woda + sok z cytryny

DODATKOWO:

* truskawki – 250 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT KAKAOWY:

Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier.

Wrzucamy po 1 żółtku.

Wsypujemy przesianą mąkę z kakao, delikatnie, ale dokładnie mieszamy ręcznie.

Pieczemy ok. 20 minut w 170C bez termoobiegu.

Strudzimy, ścinamy górną warstwę.

KREM BUDYNIOWY:

Żółtka ucieramy mikserem na puch, dodajemy cukier – masa ma się zrobić bardzo jasna.

Wlewamy 200 ml mleka oraz wsypujemy mąkę przesianą z budyniem.

Mieszamy do momentu, aż składniki się połączą.

W osobnym garnku gotujemy 800 ml mleka, do gorącego dodajemy małym strumieniem masę jajeczną, cały czas mieszamy.

Gotujemy aż budyń zgęstnieje.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia ( przykrywamy folią, by nie zrobił się kożuch ).

Masło ucieramy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń.

MUS TRUSKAWKOWY:

Oczyszczone truskawki blendujemy z cukrem. Gotujemy.

Go zagotowanych wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy.

Odstawiamy do tężenia.

CAŁOŚĆ:

Na spód formy wyłożonej papierem układamy biszkopt, nasączamy.

Układamy pokrojone w plasterki truskawkami, zalewamy masą budyniową.

Wylewamy tężejący mus truskawkowy, wygładzamy.

Wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin ( najlepiej na noc ).

Dekorujemy, zajadamy!

Smacznego!

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Zosieńka
    6 sierpnia 2020 at 12:28

    Proszę napisać ile i jakiej mąki dodać do kremu budyniowego??? w składnikach nic o niej nie pisze a w wykonaniu się pojawia

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress