CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM PORZECZKOWYM – „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR”

To już 3 tydzień naszej słodkiej serii NA SŁODKO ZE SWEET DECOR!

2 poprzednie przepisy zrobiły nieziemską furorę i jestem pewna, że i tym razem nowy przepis trafi na listę Waszych ulubionych!

Był sernik? Był!

Była szarlotka? Była!

No to dziś przyszła pora na fantastyczne CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM Z CZARNEJ PORZECZKI.

Idealne na rodzinne imprezy, weekendowy wypiek albo słodką zachciankę do niedzielnej kawki!

Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika ze stołu!

Gwarantuję Wam, że ciasto czekoladowe z musem porzeczkowym zrobi furorę!

Mimo porzeczkowego smaku nie jest to absolutnie ciasto tylko na lato!

Mus porzeczkowy w błyskawiczny sposób przygotujemy z gotowego Puree z czarnej porzeczki , którego ja często używam np. na szkoleniach.

W sklepie SWEETDECOR.PL dostępne są przeróżne smaki!

Moje ulubione to zdecydowanie porzeczka, jeżyna i marakuja!

Pakowane są w kilogramowe opakowania i dostępne w mega cenach!

Gotowe puree owocowe są świetną bazą do musów, kremów, lodów, kremów śmietanowych i wielu innych deserów!

Puree owocowe - czarna porzeczka 1kg

Jako baza do ciasta posłużyła mi ciemna czekolada Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao.

Jest delikatna, jednolita, z subtelną nutą wanilii.

Dzięki standardowej płynności idealnie nadaje się do kremów, nadzień, ganaszy czy też pralin.

Pakowana jest w 0,5 kg opakowania idealne do domowego użytku – gorąco polecam!

CALLEBAUT Czekolada ciemna Select 54,5% - 0,5kg

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE:

* Callebaut czekolada ciemna Select 54,5% – 50 g – dostępna TUTAJ!

* kakao – 25 g

* masło min. 82% – 80 g 

* mąka pszenna – 100 g

* śmietana 18% kwaśna – 100 g

* soda oczyszczona  – 1 płaska łyżeczka

* proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka

* jajko M – 3 szt

* cukier – 100 g

* sól – 1 szczypta

MUS Z CZARNEJ PORZECZKI:

* Puree owocowe czarna porzeczka – 400 g dostępne TUTAJ!

* śmietana 36% – 230 ml

* cukier – 5 łyżek

* galaretka porzeczkowa ( ewentualnie malinowa ) – 2 op

UWAGA!

Chcąc, by mus był mocno porzeczkowy i „cięższy” – zostawiamy pokazane proporcje.

Natomiast jeśli chcemy, by był mniej porzeczkowy i „lżejszy”  używamy 250 g puree + 430 ml śmietany.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO CZEKOLADOWE:

Piekarnik nagrzewamy do 170C.

Rozpuszczamy w garnku masło, zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę oraz kakao, mieszamy, studzimy.

Całe jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przestudzoną masę czekoladową oraz śmietanę, mieszamy.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Wszystko razem dokładnie miksujemy na niskich obrotach.

Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia ( boki zostawiamy suche! ).

Pieczemy ok. 30 minut do suchego patyczka.

Studzimy.

MUS Z CZARNEJ PORZECZKI:

Puree porzeczkowe gotujemy, zdejmujemy z palnika, dodajemy galaretkę oraz cukier, mieszamy, studzimy.

Śmietanę ubijamy na 3/4.

Dodajemy w 3 partiach do puree, delikatnie, ale dokładnie mieszając.

Ciasto odwracamy ” do góry nogami”, dzięki czemu z boku tortownicy zrobi nam się szczelinka, którą również wypełni mus.

Na wierzch wylewamy mus, wstawiamy do lodówki na kilka godzin – do stężenia.

POLEWA:

Śmietanę podgrzewamy, ale nie gotujemy.

Dodajemy czekoladę, mieszamy, lekko studzimy.

Zalewamy schłodzone ciasto.

Dekorujemy.

Ps. do zrobienia dekoracji wykorzystałam również swoje stare foremki silikonowe. 

Wlałam do nich resztę musu, zamroziłam i zamrożone przełożyłam na ciasto.

Podobne znajdziecie TUTAJ!

Smacznego!

Tak jak Wam mówiłam w sklepie dostępnych jest kilkanaście smaków puree.

Znajdziecie je TUTAJ!

.

.

Ps. Przypominam Wam, że wpisując w koszyku zakupowym na https://www.sweetdecor.pl/ kod: SYLWIA2020 odejmie Wam 5% od całych zakupów!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress