NAJLEPSZE RURKI Z KREMEM BUDYNIOWYM – „NA SŁODKO ZE SWEET DECOR” + KONKURS!

Bardzo się cieszę, że słodka seria ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „ cieszy się taką popularnością!

Mam nadzieję, że co tydzień będzie dla Was inspiracją do tworzenia nowych wypieków w domowym zaciszu!

Dziś przygotowałam dla Was nie ciasto, a pyszne rurki z kremem!

Takie rurki z kremem chodziły już za mną od dłuższego czasu!

Obłędnie kruche ciasto wypełnione po brzegi słodkim, waniliowym kremem budyniowym.

Końce tych chrupiących rurek zanurzyłam w kremowej białej czekoladzie i chrupiącym orzechowym krokancie.

Dzięki temu klasyczne rurki z kremem budyniowym stały się słodkością jeszcze bardziej obłędna, która z całą pewnością już niedługo zagości na niejednym stole.

U mnie zniknęły błyskawicznie!

Koniecznie spróbujcie taką wersję!

Ps. do przygotowania rurek z kremem budyniowym użyłam specjalnych metalowych rurek.

Użytych przeze mnie nie ma na chwilę obecną w SWEET DECOR, ale jest drugi model, który również mam w domu i również polecam – świetnie sprawdzają się również w przypadku włoskich cannollo.

Foremka do rurek 3 szt

Dodatkiem do kremu budyniowego jest moja ukochana Pasta cukiernicza waniliowa z ziarenkami – już od jakiegoś czasu nie wyobrażam sobie bez niej śmietankowo-waniliowych słodkości.

Pasta cukiernicza - Waniliowa z ziarenkami 250g

Jest niesamowicie wydajna!

Wystarczy dosłownie odrobina na końcu łyżeczki, by nadać kremowy obłędnie waniliowego smaku.

Świetnie zastępuje prawdziwą wanilię, która jak wiecie już od jakieś czasu powala swoją ceną!

Biała czekolada, którą rozpuściłam to oczywiście mój ukochany Callebaut Select 25,9% , która w Sweet Decor sprzedawana jest w mega poręcznych opakowaniach idealnych ” na próbę” albo do domowego użytku!

Nie ma nawet co porównywać takiej czekolady z tym i sklepowymi – kto spróbuje raz już na zawsze zostawi ją do swoich wypieków, musów, remów i deserów.

No i cenowo wychodzi genialnie!

0,5 kg opakowanie to koszt ok. 27 zł!

CALLEBAUT Czekolada biała Select 25,9% - 0,5kg

( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2020 macie dodatkowy rabat 5%! ) .

Chrupiąca posypka na końcu to orzechowy krokant – świetny dodatek do ciast i deserów!

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

RURKI:

* mąka pszenna – 500 g

* zimne masło – 250 g

* kwaśna śmietana 18% – 250 g

* sól – 1 szczypta

KREM BUDYNIOWY:

* mleko 3,2% – 500 ml

* pasta cukiernicza – Waniliowa z ziarenkami – 1 płaska łyżeczka – dostępna TUTAJ!

* cukier – 180 g

* żółtko – 6 szt

* mąka ziemniaczana – 4 łyżki

* masło – 250 g

DODATKOWO:

* CALLEBAUT Czekolada Biała Select 25,9% – 200 g – dostępna TUTAJ!

* Krokant orzechowy – 50 g  – dostępny TUTAJ!

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

RURKI:

Mąkę, sól i masło szybko rozcieramy pomiędzy palcami na kruszonkę.

Dodajemy śmietanę, zagniatamy, zawijamy w folię, odstawiamy co lodówki na ok. 1 godzinę.

Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na ok. 1 mm na stolnicy odsypianej mąką.

Wycinamy paski 1,5 cm .

Foremki do rurek smarujemy masłem i nawijamy paski zaczynając od części węższej w kierunku szerszej.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 15 minut w 200C .

Z rurek zdejmujemy dopiero, kiedy będą wystudzone.

KREM BUDYNIOWY:

2/3 mleka gotujemy z pastą waniliową.

Żółtka roztrzepujemy z resztą mleka i mąką – wlewamy do gotującego się mleka i nie przerywając gotowania mieszamy do momentu zgęstnienia.

Przekładamy do miski, przykrywamy folią, odstawiamy do wystudzenia.

Masło miksujemy na puch i łyżka po łyżce dodajemy zimny krem budyniowy.

CAŁOŚĆ:

Rurki zamaczamy w roztopionej białej czekoladzie, zanurzamy w krokancie orzechowy i napełniamy kremem budyniowym.

Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!   

W sklepie dostaniecie nie tylko pastę cukierniczą o smaku waniliowym, ale też kilkanaście innych smaków, które świetnie sprawdzą się w wypiekach, deserach, kremach i nadzieniach. 

Zobaczcie je TUTAJ!

PRZYPOMINAMY KOCHANI O NASZYM KONKURSIE!

Do wygrania warsztaty kulinarne w Akademii Sweet Decor!

KLIK!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress