FIT MARKIZA – nowy hit cyklu ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „

Rozpoczynamy kolejny miesiąc słodkich przepisów naszego cyklu ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR”

W naszym zbiorze przepisów mamy już genialny sernik z musem czekoladowym, przepyszną szarlotkę tatrzańską, rurki z kremem, tort naked cake i przepyszne ciasto czekoladowe z musem porzeczkowym.

 

Dziś zapraszam Was na coś, czego jeszcze nie było!

Przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto inspirowane znanymi ciastkami markizami, ale w FIT wersji!

Mamy zdrowsze zamienniki i zdrowsze składniki!

Razem połączone tworzą przepyszne ciasto, które można jeść bez obaw o swoja talię!

Spróbujcie!

Ps. przy okazji zapraszam Was serdecznie na moje szkolenie FIT SŁODKOŚCI – takiego ciacha tam nie będzie , ale będą równie pyszne słodkości inspirowane m.in tymi znanymi ze sklepowych półek.

Polecam!

Bo będzie pysznie!

Do przepisu użyłam mojej ukochanej  ciemnej czekolady Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao.

Jest to produkt, bez którego teraz już nie wyobrażam sobie czekoladowych wypieków.

Kto raz spróbuje profesjonalnych czekolad, ten nigdy więcej prawdopodobnie nie będzie już chciał sięgnąć po te sklepowe przy przygotowywaniu swoich wypieków.

Idealne jako składnik ciast i deserów, jak również do robienia dekoracji z temperowanej czekolady. 

Na % w sklepie!

CALLEBAUT Czekolada ciemna Select 54,5% - 0,5kg

Dodatkiem smakowym jest moja ukochana Pasta cukiernicza waniliowa z ziarenkami, o której już nie jeden raz czytaliście u mnie!

Pasta cukiernicza - Waniliowa z ziarenkami 250g

A do zapiekania w cieście użyłam czekolady w kuwerturze – natomiast w sklepie https://www.sweetdecor.pl/ jest też dostępna specjalna Czekolada do zapiekania – to takie małe sztabki z wysokogatunkowej czekolady do zapiekania.

Wystarczy włożyć sztabkę do ciasta przed pieczeniem, sztabki utrzymują kształt i delikatnie miękną w cieście.

Świetnie sprawdzi się też w brownie!

Chunks Milk - Czekolada mleczna do zapiekania

Do dekoracji spodu użyłam Posypki czekoladowej deserowej w postaci chrupiących wiórków – genialny dodatek do deserów!

Posypka czekoladowa DESEROWA - 70g

A w upieczeniu kruchego ciastka z czekoladą pomógł mi  RANT 16 cm.

Okrągły rant do pieczenia i składania tortów 16cm (wys 10cm)

( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2020 macie dodatkowy rabat 5%! w sklepie )

Zobaczcie!

SKŁADNIKI:

SPÓD:

* mąka owsiana – 80 g

* ksylitol lub erytrytol – 40 g

* masło orzechowe naturalne, bez soli –  50 g

* olej kokosowy – 10 g

* jajko M – 1 szt

* pasta cukiernicza – Waniliowa z ziarenkami – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ!

Callebaut czekolada ciemna Select 54,5% – 50 g – dostępna TUTAJ!

KREM CZEKOLADOWY :

* miękki banan – 125 g

Callebaut czekolada ciemna Select 54,5% – 150 g – dostępna TUTAJ!

* mleko kokosowe ( gęsta część ) – 150 g – dostępne TUTAJ!

* mleko w proszku „niebieskie” – 80 g

* masło orzechowe naturalne, bez soli – 30 g

* kakao ciemne – 10 g – dostępne TUTAJ!

DO DEKORACJI:

* Callebaut czekolada ciemna Select 54,5% – 80 g – dostępna TUTAJ!

* mleko kokosowe – 2 łyżki

* Posypka czekoladowa deserowa  – dostępna TUTAJ!

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Masło orzechowe blendujemy z olejem kokosowym, jajkiem, słodzidłem oraz pastą waniliową – ma wyjść gładka, kremowa masa.

Dodajemy mąkę owsianą i cały czas miksujemy.

Masa jest klejąca – taka ma być.

Wrzucamy gorzką czekoladę, mieszamy łyżką.

Pieczemy ok. 15 minut w 180C w rancie 16 cm z podłożonym papierem do pieczenia.

Studzimy.

KREM CZEKOLADOWY:

Miękkiego banana blendujemy z mlekiem w proszku, mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i kakao.

Dodajemy rozpuszczoną na kąpiel wodnej gorzką czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy i rozpuszczamy.

Lekko studzimy, a następnie wylewamy na schodzony spód.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Oblewamy rozpuszczoną czekoladą z odrobiną mleka kokosowego – nie jest to konieczne, ale sprawia, że ciasto dużo fajniej wygląda!

Dekorujemy na spodzie posypką!

Smacznego!

W sklepie https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie przeróżne posypki i drobne dekoracje – nie tylko z czekolady!
.
.

PRZYPOMINAMY O NASZYM KONKURSIE!

Do wygrania warsztaty kulinarne w Akademii Sweet Decor!

KLIK!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress