SEROMAK – ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MAKIEM / NA SŁODKO ZE SWEET DECOR

W tym grudniowym czasie na blogu nie może absolutnie zabraknąć świątecznych przepisów!

Dziś, w ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR przygotowałam dla Was przepis na przepyszny seromak – czyli sernik z masą makową na kruchym spodzie.

Ciasto fantastyczne!

Jest hitem w moim domu na święta!

Zawsze znika jako pierwsze.

Delikatny kruchy spód pokryty kremową, serową masą i wilgotną masą makową tworzy fantastyczną całość, której absolutnie nikt się nie oprze!

Koniecznie spróbujcie!

Ps. tak jak w przypadku poprzednich ciast mówiłam i powtarzać będę – uwielbiam pieczenie w rantach.

Dzięki temu ciasta są idealnie równe!

Tak jak i tym razem!

Do pieczenia wykorzystałam rant cukierniczy o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm – TEN!

Okrągły rant do pieczenia i składania tortów 20cm (wys 5cm)

W przypadku takich ciast, gdzie wymagane są równe blaty ciasta sprawdza się znakomicie!

Ciasto jest idealnie równe, nie rozjeżdża się na boki, jak w przypadku klasycznych blach i łatwo je wyciągnąć.

Ps. Świetnym dodatkiem smakowym okazał się migdałowy aromat w proszku – dzięki niemu masa makowa zyskała piękny migdałowy zapach!

Aromat w proszku - Migdałowy

Sprawdźcie!

Idealny do kremów, ciast, lukrów plastycznych oraz lodów i deserów.

( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2020 macie dodatkowy rabat 5%! )

SKŁADNIKI:

SPÓD:

– mąka pszenna – 100 g

– cukier puder – 30 g

– masło – 65 g

– żółtko M – 1 szt

MASA MAKOWA:

– mak mielony – 130 g – dostępny TUTAJ!

– cukier drobny – 90 g

– rodzynki – 80 g – dostępne TUTAJ!

– orzechy laskowe – 80 g – dostępne TUTAJ!

– białko – 2 szt

– żółtko – 2 szt

– bułka tarta – 1 łyżka

– aromat w proszku migdałowy – 1 płaska łyżeczka – dostępny TUTAJ!

MASA SEROWA:

– twaróg sernikowy 3 x mielony – 500 g

– cukier drobny – ok.150 g

– masło min. 82% – 75 g

– żółtko – 2 szt

– białko – 2 szt

– mąka ziemniaczana – 1 łyżka

– kandyzowana skórka pomarańczowa – 3 łyżki – dostępna TUTAJ!

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Wszystkie składniki szybko siekamy, zagniatamy, zawijamy w folię, chłodzimy.

Po schłodzeniu wylepiamy rant, nakłuwamy, pieczemy ok. 15-20 minut / 190C.

MASA MAKOWA:

Mak zalewamy wrzątkiem / do przykrycia, a następnie studzimy.

Dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Dodajemy mak, bakalie, aromat w proszku migdałowy oraz bułkę tartą.

Dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą makową ( robimy to tuż przed pieczeniem! ).

Wrzucamy odrobinę skórki pomarańczowej.

MASA SEROWA:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Masło ucieramy z żółtkami oraz cukrem.

Dodajemy łyżka po łyżce ser – nie przerywamy ucierania.

Wsypujemy mąkę oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Na podpieczony spód wyciągamy masę makową, równamy.

Przykrywamy masą serową.

Pieczemy ok. 55-60 minut w 170C ( uważamy, by góra się nie spiekła! ).

Całkowicie studzimy.

Dekorujemy!

Ps. w sklepie znajdziecie mnóstwo, przeróżnych smakowych dodatków do ciast, kremów, lodów i deserów.

Zobaczcie TUTAJ!

( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2020 macie dodatkowy rabat 5%! )

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress