WALENTYNKOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z SERCEM – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR

Walentynki tuż przed nami, a na blogu wciąż kwitnie seria walentynkowych przepisów pełnych miłości.

Zaczęliśmy 2 tygodnie temu od pysznego ciasta bez pieczenia, by potem rozkoszować się chrupiącymi, kruchymi ciasteczkami.

Dziś przyszła pora na przepyszne ciasto czekoladowe z ukrytym w środku czerwonym sercem.

Kod: SYLWIA2020  rabat na zakupy w https://www.sweetdecor.pl/ !

Ciemną czekoladę Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao już doskonale znacie!

Jest to produkt, bez którego teraz już nie wyobrażam sobie czekoladowych wypieków.

Kto raz spróbuje profesjonalnych czekolad, ten nigdy więcej prawdopodobnie nie będzie już chciał sięgnąć po te sklepowe przy przygotowywaniu swoich wypieków.

Idealne jako składnik ciast i deserów, jak również do robienia dekoracji z temperowanej czekolady. 

Na % w sklepie!

CALLEBAUT Czekolada ciemna Select 54,5% - 0,5kg

Pastę cukierniczą waniliową, którą użyłam do przepisu również – to dodatek, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni!

Pasta cukiernicza - Waniliowa z ziarenkami 250g

Równe serca różnej wielkości wycięłam za pomocą pokazywanych już wielokrotnie tych metalowych wykrawaczek – w komplecie jest aż 6 różnych wymiarów.

Wykrawaczki - formy metalowe Serca 6szt

SKŁADNIKI:

CIASTO RÓŻOWE:

* masło  – 150 g

* cukier – 165 g

* pasta cukiernicza waniliowa -1 łyżeczka – dostępna TUTAJ!

* jajko L – 4 szt

* mąka pszenna – 225 g

* proszek do pieczenia -2 łyżeczki

* śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki

* barwnik proszkowy lub żelowy / czerwień lub róż – dostępne TUTAJ!

CIASTO CZEKOLADOWE:

* Ciemna czekoladę Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao – 200 g – dostępna TUTAJ!

* miękkie masło – 180 g

* mąka pszenna 250 g

* proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki

* cukier – 165 g

* * pasta cukiernicza waniliowa -1 łyżeczka – dostępna TUTAJ!

* jajko L – 3 szt

* śmietana słodka – 150 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO RÓŻOWE:

Masło ucieramy z cukrem i pastą waniliową na puszystą masę.

Dalej ucierając dodajemy kolejno żółtka, śmietanę i barwnik, miksujemy.

Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.

Dodajemy białka ubite na pianę.

Keksówkę o wym. 24 x 12 cm natłuszczamy, wykładamy folią lub papierem do pieczenia.

Pieczemy około 45-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 165-170°C (termoobieg).

Upieczone ciasto studzimy na kratce.

Przestudzone kroimy na plastry grubości 1-1,5 cm, w każdym wycinamy za pomocą wykrawaczki serce.

CIASTO CZEKOLADOWE:

Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem.

Dodajemy jajka i mleko, miksujemy.

Dodajemy lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i pastę waniliową, ponownie miksujemy, aż masa będzie gładka i jednolita.

Keksówkę o wymiarach 22 x 9 cm wykładamy folią lub papierem do pieczenia.

Spód smarujemy cienką warstwą ciasta.

Układamy wzdłuż keksówki rząd serduszek.

Nakładamy ciasto wokół serc i na nich.

Pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C (termoobieg) lub 180° bez termoobiegu.Studzimy.

Smacznego!

Zobaczcie też inne walentynkowe pyszności na blogu!

I sprawdźcie jakie barwniki dostaniecie w https://www.sweetdecor.pl/barwniki-spozywcze.html !

Kolorowe szaleństwo na Was czeka!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress