SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE I GALARETKĄ PORZECZKOWĄ – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR

Marzec to miesiąc nadchodzącej Wiosny, a więc i w naszej słodkiej serii na blogu nie może zabraknąć przepisów pełnych wiosennych inspiracji.

Dziś mam dla Was pyszny sernik z mascarpone bez pieczenia, do zrobienia w kilkanaście minut.

Kruchy spód, w tym przypadku z ciasteczek owsianych z miodem i masłem, przykryty waniliową, serową pianką i galaretką porzeczkową tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze.

Kod: SYLWIA2020  rabat na zakupy w https://www.sweetdecor.pl/ 

Do przepisu wykorzystałam nasz rant cukierniczy o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm – TEN!, który już od dawna towarzyszy mi w wypiekach.

Okrągły rant do pieczenia i składania tortów 20cm (wys 5cm)

Do zrobienia galaretki użyłam gotowego Puree z czarnej porzeczki – TEGO! , którego często używam np. na szkoleniach.

Świetnie sprawdzi się też Puree jagodowe.

Puree owocowe - jagoda 1kg

W sklepie SWEETDECOR.PL dostępne są przeróżne smaki!

Moje ulubione to zdecydowanie porzeczka, jeżyna i marakuja!

Pakowane są w kilogramowe opakowania i dostępne w mega cenach!

Gotowe puree owocowe są świetną bazą do musów, kremów, lodów, kremów śmietanowych i wielu innych deserów!

Puree owocowe - czarna porzeczka 1kg

Kwiaty wycięłam za pomocą wykrawaczki metalowe w formie kwiatka  – TEJ!

Wykrawaczka - forma metalowa Kwiatek 5,5cm

W wypieku nie zabrakło też mojej ukochanej Pasty cukierniczej waniliowej – TEJ!, – to dodatek, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni!

Pasta cukiernicza - Waniliowa z ziarenkami 250g

SKŁADNIKI:

SPÓD:

* kruche, owsiane ciastka – 200 g

* masło min.82% – 2 łyżki

* miód prawdziwy wielokwiatowy – 1 łyżka

GALARETKA:

* puree owocowe czarna porzeczka – 150 ml – dostępne TUTAJ!

* ciepła woda – 150 ml

* żelatyna spożywcza – 2 pełne łyżeczki – dostępna TUTAJ!

PIANKA:

* śmietana 36% – 350 ml

* mascarpone – 100 g

* cukier puder – 2-3 łyżki

* pasta cukiernicza waniliowa – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ!

* żelatyna spożywcza  – 2 łyżeczki – dostępna TUTAJ!

WIERZCH:

* mleko kokosowe ( rzadkie z gęstym ) – 1 szkl = 250 ml

* żelatyna spożywcza  – 2 łyżeczki – dostępna TUTAJ!

* zimna woda – 4 łyżki

DODATKOWO:

* galaretka krystaliczna – 1 op – dostępna TUTAJ!

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Ciastka miksujemy z miodem i roztopionym masłem.

Wylepiamy formę, chłodzimy.

GALARETKA CZARNA PORZECZKA:

Do puree porzeczkowego dodajemy ciepłą wodę, dokładnie mieszamy.

Dodajemy cukier puder ( do smaku ).

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, mieszamy, po 5 minutach podgrzewamy i łączymy z puree porzeczkowym.

Wylewamy na delikatnie natłuszczoną blachę, odstawiamy do całkowitego tężenia.

MASA ŚMIETANOWA:

Mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem ( pamiętajcie, że nabiał musi być zimny! ).

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, podgrzewamy na kąpieli, a następnie łączymy z masą śmietanową ( hartując wcześniej jak zupę ).

Wylewamy na schłodzony, ciasteczkowy spód.

Całość wkładamy do lodówki.

CAŁOŚĆ:

Po schłodzeniu galaretki wycinamy z niej ozdobne kwiatki, układamy na cieście.

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut.

Następnie podgrzewamy z kilkoma łyżkami mleka i dokładnie rozpuszczamy.

Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty mleka, dodajemy cukier puder, mieszamy.

Na ciasto bardzo delikatnie wylewamy mleko z żelatyną, tak aby pokryć przestrzenie między kwiatuszkami.

Ja zrobiłam to dużą strzykawką – polecam!

Najlepiej zrobić to gdy ciasto jest w lodówce, aby podczas przenoszenia mleko nie rozlało się na kwiatuszki.

Ciasto wkładamy do lodówki , aby dobrze stężało.

Po stężeniu zalewamy przygotowaną wcześniej ( również tężejącą ) galaretką przezroczystą.

Smacznego!

Ps. na stronie SWEETDECOR.PL znajdziecie mnóstwo wielkanocnych dekoracji, dzięki którym Wasze słodkości będą jeszcze piękniej wyglądać!

A z kodem: SYLWIA2020 zyskacie na nie specjalny rabat!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress