CIASTKA WIELKANOCNE Z LEMON CURD – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR

Wielkanocna seria na blogu trwa w najlepsze!

Macie już przepisy na pyszne serniki (( zarówno serniki na zimno, jak i te pieczone ) oraz świąteczne mazurki.

Dziś, w ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR przygotowałam przepis na fantastyczne ciastka wielkanocne w kształcie pisanek z kremowym lemon curd.

Lemon curd to fantastyczny krem / nadzienie o smaku cytrynowym – idealny dodatek do ciastek, ciast, tart i lodów!

Wspaniale przełamuje również słodycz bezy.

Ja uwielbiam!

Spróbujcie i Wy!

Ps. Lemon curd śmiało można przechowywać zamknięty w lodówce.

Spróbujcie!

Ps. do przepisu wykorzystałam foremki do ciastek w kształcie pisanek dostępne oczywiście w sklepie https://www.sweetdecor.pl/

TUTAJ!

Dwustronna foremka do wykrawania - JAJKA

KOD: SYLWIA2020 – rabat na cały asortyment w sklepie!

 

Foremka jest dwustronna.

Zestaw zawiera 4 dwustronne foremki umożliwiające wycinanie jajek w ośmiu różnych rozmiarach.

SKŁADNIKI:

( 10 dużych złożonych ciastek )

CIASTO KRUCHE:

* mąka pszenna – 350 g

* zimne masło – 200 g

* cukier puder – 100 g

* żółtko – 1 szt

* gęsta, kwaśna śmietana -1 łyżka

* sól -1 szczypta

LEMON CURD:

* jajko – 2 szt

* cytryna – 2 szt

* cukier – 110 g

* masło – 70 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

LEMON CURD:

Trzeba przygotować go co najmniej dzień wcześniej – gęstnieje w lodówce.

Z cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok, wkładamy do metalowej miski, dodajemy cukier, roztrzepane jajko i posiekane masło.

Ogrzewamy, mieszając trzepaczką nad kąpielą wodną przez ok. 10-15 minut.

Gotowy krem przecieramy przez sitko, a następnie studzimy.

CIASTO:

Do mąki dodajemy zimne masło, cukier puder, żółtka, śmietanę i szczyptę soli.

Zagniatamy szybko nie ogrzewając ciasta.

Dzielimy na 4 części, zawijamy w folię, chłodzimy.

Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na ok. 5 mm.

Wykrawamy pisanki za pomocą wykrawaczek w kształcie jajek.

Układamy na blasze w papierem do pieczenia.

W połowie ciasteczek wycinamy oczko ( już na blasze ).

W wykrojonych małych pisankach robimy wzorek.

Pieczemy ok. 13-15 minut w 180C / na złoto.

Studzimy.

Na całej ciasteczka nakładamy schłodzony lemon curd.

Przykrywamy drugim ciasteczkiem – tym z dziurką.

Oprószam cukrem pudrem.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress