SERNIK CHAŁWOWY Z KREMEM CHAŁWOWYM – idealnie kremowy!

Już się śmieję, bo zawsze, ale to zawsze pytana na szkoleniach cukierniczych o to, jakie ciasta są moimi ulubionym – jednogłośnie odpowiadam SERNIKI.

Tak, Wy też dobrze wiecie, że serniki darzę miłością dosłownie bezgraniczną i to sernik króluje zawsze u mnie na blogu.

Ta miłość do serników zaczęła się mega dawno, ale to skojarzenie, że ja, Ostra na Słodko = SERNIK zaczęło się wraz z przygodą w programie MasterChef 5 lat temu.

I tak już zostało!

Co mnie oczywiście ogromnie cieszy, bo głowa od sernikowych pomysłów dosłownie pęka!

Dziś , zainspirowana współpracą z marką ODRA przygotowałam dla Was kolejny, pyszny sernik, jakiego jeszcze nie było na blogu!

Przepis otrzymałam od koleżanki ze szkoły tańca ❤️

ODRA to od ponad 70 lat jedna z najlepszych firm cukierniczy w Polsce.

Jest cenionym producentem chałwy – czyli słodkości, które chyba każdy z nas miał okazję spróbować.

Jako zdecydowany lider w swoim segmencie z udziałem rynkowym sięgającym 60%, Odra dba o wielbicieli chałwy doskonaląc jej kolejne smaki, zmieniając opakowania, dostosowując wielkość do preferencji klientów.

Marka Odra słynie także z produkcji m.in. Trufli, Galaretek Opolanek czy cukierków Leśnych, a na szeroki wybór smaków składają się także karmelki twarde i nadziewane, cukierki czekoladowe, sezamki, gumki rozpuszczalne oraz pomadki i drażetki.

Dbałość o bezpieczeństwo i wysoką jakość produkcji, potwierdzanych zewnętrznymi audytami i certyfikatami, jest częścią strategii firmy, fundamentem jej rozwoju i umacniania pozycji rynkowej.

W ofercie marki ODRA są jednak nie tylko chałwy i to właśnie będę chciała Wam pokazać w ramach naszego słodkiego cyklu z tą marką.

Zaczynamy jednak niczym innym, a klasykiem – CHAŁWĄ.

Chałwę kocham miłością bezgraniczną i zawsze ale to zawsze będąc w podróży przywożę ją sobie zza granicy.

Pamiętajcie, że chałwa może mieć różne smaki albo dodatki.

I wcale nie trzeba jeść jej solo zasładzając się na maksa!

Ja wykorzystałam ją do przygotowania pysznego sernika – chałwę nie tylko schowałam w serowej masie, ale też zrobiłam polewę.

To połączenie idealne!

Idealne na maksa – sernik zniknął błyskawicznie!

Spróbujcie i Wy!

SKŁADNIKI:

( 24 cm )

SPÓD:

* kruche ciastka – 200-250 g

* masło min. 82% – 80- 100 g

MASA SEROWA:

* twaróg 3xmielony – 800 g

* jajko L – 4 szt

* chałwa sezamowa o smaku waniliowym ODRA – 150 g

* chałwa sezamowa mleczna ODRA – 150 g

* cukier – ok. 5-6 łyżek

* mąka ziemniaczana – 2 łyżki

* śmietana 36% – 125 ml

KREM CHAŁWOWY:

* śmietana 36% – 125 ml

* chałwa sezamowa o smaku waniliowym ODRA – 50 g

* chałwa sezamowa mleczna ODRA – 50 g

* chałwa sezamowa fantazyjna ODRA – 50 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Ciasteczka mielimy, masło roztapiamy.

Wszystko razem mieszamy, wylepiamy tortownicę, chłodzimy.

Jeśli jest potrzeba dodajemy więcej masła.

MASA SEROWA:

Do misy wkładamy twaróg, dodajemy cukier oraz 150 g pokruszonej chałwy – wszystko razem ucieramy KRÓTKO mikserem.

Resztę chałwy kroimy na kawałki.

Do masy serowej dodajmy jajka, miksujemy.

Wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę oraz wanilię – mieszamy.

Pamiętajcie, że w przypadku sernika absolutnie nie miksujemy zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy serowej.

Na koniec dodajemy pokrojona chałwę, delikatnie mieszamy.

Przylewamy do tortownicy z ciastem na spodzie.

Pieczemy ok. 10 minut w 170C , a następnie 45-50 minut w 150C.

Uwaga!

Pod spód stawiamy sobie blachę z wodą, która będzie parować podczas pieczenia.

Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.

KREM CHAŁWOWY:

Chałwę kruszymy, dodajemy śmietanę, miksujemy.

Przelewamy do garnka podgrzewamy aż masa zgęstnieje ( nie gotujemy ).

Studzimy, wystudzoną rozprowadzamy na serniku i wstawiamy na noc do lodówki.

Dekorujemy!

Zajadamy!

Smacznego!

Ps. w wolnej chwili zapraszam Was do wysłuchania bajki marki Odra czytanej przez Piotra Fronczewskiego na Spotify: „Przygody Odrzańskich”

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress